HRW: Demirtaş'ı muhalefeti bitirmek için tutukladılar

HRW, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna tepki göstererek, "Amaç, muhalefetin altını oymak" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, (Human Rights Watch-HRW) HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, Meclis'te grubu bulunan bir muhalefet partisinin liderinin uzun süre hapiste tutulmasının demokrasinin temel ilkelerine aykırı olduğu belirtildi. Bu durumun hükûmeti eleştirenlere yönelik daha genel bir baskı düzeninin parçalarından olduğu vurgulanırken, Demirtaş’a açılan davanın asıl amacının, muhalefetin altını oymak olduğu belirtildi.

'ADALET SİSTEMİ KÖTÜYE KULLANILIYOR'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Büyük muhalefet partilerinden birinin liderinin, mahkemeye çıkarılmadan, derme çatma suçlamalarla bir yıldan fazla süredir hapiste tutulması, Türkiye’de defalarca tanık olduğumuz ceza adaleti sisteminin siyasi saiklerle kötüye kullanılmasının başka bir örneğidir” ifadelerine yer verildi. Demirtaş’ın aylarca hapiste tutulmasının sadece onun siyasi örgütlenme, siyasete katılım ve ifade özgürlüğü haklarını elinden almakla kalmadığı ifade edilerek, “Ona ve partisine oy verenleri de seçme ve seçilme haklarından mahrum ediyor.

Ortam ve telefon dinleme yoluyla elde edilmiş konuşmaların sayfalarca çözümlemesi de Demirtaş’ın Diyarbakır’daki bir sivil toplum oluşumu olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile bağlantılı olduğunun delili olarak kullanılıyor. Savcı bu grubun PKK/KCK’nin parçası olduğunu iddia etse de eldeki bilgilerin hiçbiri uzaktan ya da takından suç olarak vasıflandırılabilecek bir faaliyete işaret edermiş gibi durmuyor.”

'HDP ŞİDDETE DEĞİL, PROTESTOYA ÇAĞIRDI'

Açıklamada, 'deliller' arasında HDP’nin hükûmeti DAİŞ'in Kobanê’deki saldırıları karşısındaki tutumunu protesto etmeye davet eden açıklamasının da yer aldığına dikkat çekilerek, "Savcı bu açıklamayı silahlı ayaklanmaya tahrik olarak tanımlasa da açıklamada şiddet içeren protestoya çağrı yapılmıyor. İddianamede güneydoğu çapında yaklaşık 50 kişinin öldüğü ve çok sayıda mülkün zarar gördüğü bu gösterilerin sonuçları detaylı olarak anlatılıyor. Yetkili makamlar meydana gelen her ölümü ve suç fiilini soruşturmakla yükümlü olsalar da ne yaşanan bu şiddetin sebebinin HDP’nin yaptığı protesto çağrısı olduğunu, ne de partinin meydana gelen şiddet olaylarını öngörmesinin makul bir beklenti olduğunu gösteren deliller sunuluyor" denildi.

'HİÇBİR DELİL YOK'

HRW Direktörü Hugh Williamson’ın sözlerine de açıklamada şöyle yer verildi:

“Selahattin Demirtaş aleyhindeki delillerin çoğu yaptığı siyasi konuşmalardan ibaret ve suç işlendiğini gösteren ikna edici hiçbir delil sunulmuyor. Demirtaş’a açılan davanın Türkiye hükûmetinin Meclis'teki muhalefetin altını oymak için siyasi saikle açılmış bir dava olduğundan başka bir sonuca varmak mümkün değil.”