Son Dakika: Silah yakma törenine katılan gerillaların kimlikleri açıklandı

Holocaust’un 70’inci yılı anıldı

Holocaust’un 70’inci yılı anıldı

İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sının gerçekleştirdiği soykırımda yaşamını yitiren milyonlar için dev bir anma töreni düzenlendi. Auschwitz Toplama Kampı’nda soykırımın 70’nci yılı nedeniyle yapılan anmada, 40 ülkeden devlet yöneticilerinin yanı sıra kamplardan sağ kurtulan yüzlerce Yahudi de yerini altı.

1942 yılından itibaren sistematik olarak toplama kamplarındaki katliamlarla doruğa çıkan Yahudi Soykırımı’nın (Holocaust) 70’inci yılı anılıyor. Soykırımın sembolü haline gelen ve 1,1 milyon kişinin katledildiği Polonya’da bulunan Auschwitz Kampı önünde dün bir anma töreni düzenlendi.

Yahudi Soykırımı’nın 70’inci yılı anmasına Polonya, Almanya ve Fransa cumhurbaşkanlarının yanı sıra 40 kadar ülkenin devlet ve hükümet başkanları ile temsilcileri katıldı. Anmaya, ‘Schindler’in Listesi’ filmiyle soykırıma dikkat çeken ABD’li yönetmen Steven Spielberg de katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Polonya Devlet Başkanı, kampın 27 Ocak 1945’te Kızıl Ordu’ya bağlı askerlerce kurtarıldığını hatırlatırken, ‘nefrete, anti-semitizme ve yabancı düşmanlığına Hayır’ diyerek, geçmişte yaşananların bir daha tekrar edilmemesini istedi.

‘BİR DAHA YAŞANMASINA MÜSADE ETMEYİN’

Auschwitz’deki anmada bir konuşma yapan Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald Lauder, Paris’te 8 Ocak’ta yaşanan katliamı ve Ortadoğu’daki şiddete değindiği konuşmasında Avrupa ülkelerini Yahudi karşıtlığına karşı önlem almaya çağırdı. Lauder, konuşmasında “Tüm ülkeler ‘nefreti’ bir suç olarak kabul edip cezalandırmalıdır” derken, Yahudi Soykırımı’na ilişkin olarak da, “bunun bir daha yaşanmasına müsade etmeyin” çağrısını yaptı.

SOYKIRIMDAN KURTULAN 300 KADAR YAHUDİ KATILDI

Yahudi Soykırımı’nın 70’inci yılı vesilesiyle düzenlenen anmaya, Auschwitz ile diğer toplama kamplarından sağ kurtarılan 300 kadar Yahudi de katıldı. Yaşları 85 ile 95 arasında değişen soykırım mağdurları, anma töreninde kürsüye çıkarak yaşadıklarını ve duygularını paylaştı.

Anmada konuşan soykırım mağduru Halina Birenbaum, Holocaust’un ‘halen anılarında çok taze olduğuna’ dikkat çekerken, kimi kesimlerce inkar edilmesinin kendisine acı verdiğinin altını çizdi. Auschwitz’den kurtulan bir diğer kişi olan Roman Kent ise, Yahudi karşıtlığı ve ırkçılığa karşı durulmasını isterken, “geçmişimizin çocuklarımızın geleceği olmasını istemiyoruz” dedi.

Anmada daha sonra, Yahudi din adamları tarafından toplama kamplarında yaşamını yitirenler anısına ağıtlar okundu.

5 İLA 6 MİLYON YAHUDİ SOYKIRIMDA YAŞAMINI YİTİRDİ

Adolf Hitler liderliğindeki Nazilerin iktidarda olduğu 1933-1945 yılında Yahudilere, Romanlara, siyasi muhaliflere, eşcinsellere ve engellilere karşı ciddi boyutta katliamlar savaş öncesinde başlamıştı. 1939’da başlayan İkinci Dünya Savaşı’nda dengelerin Almanya aleyhine dönmeye başladığı 1942 yılından itibaren Avrupa’da ve dünyadaki tüm Yahudilerin yok edilmesine yönelik faaliyetler hız kazandı.

1942’ye kadar işgal edilen bölgelerde yapılan katliamların yanı sıra, bu tarihten itibaren çoğunluğu Polonya, Almanya, Ukrayna, Macaristan, Beyaz Rusya, Fransa, Avusturya, Çekoslovakya’dan olmak üzere katledilen Yahudilerin sayısı 5 ila 6 milyon arasında tahmin ediliyor. Soykırım nedeniyle Avrupa’daki Yahudi nüfusu üçte iki oranında azaldığı, katledilenlerin dünyadaki Yahudi nüfusuna oranı yüzde 40 civarında tahmin ediliyor.

Soykırımın en yoğun işlendiği yerler ise Auschwitz başta olmak üzere onlarla ifade edilen çalışma ve toplama kampları olmuştu. Polonya toprakları içinde bulunan Auschwitz Toplama Kampı 27 Ocak 1945’te Sovyet Kızıl Ordusu tarafından kurtarılmış ve bu tarih aynı zamanda Yahudi Soykırımı’nı anma günü olarak kabul edilmişti.