Hewler'de neler oluyor?

Hewler'de neler oluyor?

Türk hükümetinin Hewler’den istediði gibi bir sonuç alamadıðı görülüyor. Davutoðlu’nun Yüksek Kürt Konseyi ile bir toplantıda bir araya geleceði iddia edildi. Konsey bu bilgiyi doðrulamadı. Yollar Hewler'de kesişmiş durumda. Kürtler pozisyonlarını hem Suriye içerisinde hem de dışarıda güçlendirirken, Suriyeli muhalif gruplar arasındaki ayrışma yeni bir boyut kazandı. Geçiş hükümetini kurmak iddiasıyla Mısır'da Suriye Devrim Konseyi kuruldu.

Batı Kürdistan’da birçok kentin yönetimi 19 Temmuz’dan itibaren eline geçiren ve aralarındaki birliði saðlayan Kürtler, mevcut durumda Suriye’deki en organizeli güç durumundalar. Pozisyonlarını hem içerde hem de dışarıda güçlendiren Kürtler, Suriye için demokratik özerklik projesiyle ortaya çıkarken, Kürtlerin kazanımlarından rahatsızlık duyanların başında gelen Türk hükümeti, müdahale tehditlerinde bulundu ve Kürt örgütlenmesini “terörist yapılanma” olarak suçladı.

Hükümetin anti-Kürt açıklamaları bölgesel ve uluslararası alanda destek görmezken, Kürtlerarası birliði bozmak ve kazanımların önüne geçmek için Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoðlu 1 Aðustos günü Federal Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Hewler’e giderek Bölge Başkanı Mesut Barzani ile görüştü. Görüşmeye YNK ve KDP’den üst düzey tüm yetkililer katıldı. Bunlar arasında Başbakan Neçivran Barzani, eski başbakan Berhem Salih ve Meclis Başkanı da vardı.

ANKARA MI HEWLER'E MESAJ VERDÝ YOKSA TERSÝ MÝ?

Kürt hükümeti ile KDP ve YNK’den çok sayıda üst düzey yetkilinin Davutoðlu ile yapılan görüşmeye katılması ayrıca dikkat çekerken, yayınlanan ortak bildirinin Ankara’nın beklentilerini karşılamadıðı anlaşılıyor. Türk medyasının iddia ettiði gibi Ankara mı Hewler’e mesajı verdi yoksa Hewler mi Ankara’ya?

Bildiride “Suriye'nin geleceðinin yalnızca Suriye halkının özgür iradesiyle belirlenebileceðinin” altı çizilirken, “Suriye’deki tüm vatandaşların eşit haklar ve özgürlüklerden faydalanacaðı, demokratik, özgür ve çoðulcu Suriye için ve Suriye halkının meşru taleplerinin yerine getirilmesine destek vermek için işbirliði yapmaya ve çabaları eşgüdüm halinde yürütme noktasında görüş birliðine varıldı” denildi.

Bildiride şu ifadeler de dikkat çekti: “Suriye'de otorite boşluðundan istifade etmeye çalışacak her türlü şiddete başvuran grup ya da örgütün ortak bir tehdit olarak algılanacaðı konusu da vurgulandı. Yeni Suriye'de her türlü terörist ve aşırıcı grubun varlıðına izin verilmemelidir. Bölgenin barış ve istikrarı için iki taraf da istişare ve işbirliðine devam etme konusunda mutabık kaldılar.”

HEWLER’DE GÖRÜŞME TRAFÝÐÝ

Bildiride PKK veya PYD’nin adı geçmezken, gelen bilgiler Hewler’de Suriyeli muhalifler, Kürtler ve Ankara arasında temasların sürdüðü yönünde. Ankara ve Batı destekli Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Abdulbasıt Seyda’nın da Hewler’de olduðu iddia ediliyor ancak bu henüz doðrulanan bir bilgi deðil. Seyda’nın, aralarında PYD’nin olduðu Batı Kürdistan Halk Konseyi (BKHK) ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (SKUK) arasında Kürtleri temsilen kurulan Yüksek Kürt Konseyi (YKY) ile görüşme talebinde bulunduðu da iddialar arasında. Böyle bir görüşmenin henüz gerçekleşmediði belirtiliyor, ancak YKY heyeti Barzani tarafından Hewler’e davet edilmişti. Qamişlo, Ankara ve SUK’un yolu Hewler’de kesişmiş durumda.

DAVUTOÐLU, YÜKSEK KÜRT KONSEYÝ ÝLE GÖRÜŞECEK ÝDDÝASI

AKNews’in geçtiði bir habere göre, SUK ve Yüksek Kürt Konseyi’nden temsilciler ile Barzani ve Davutoðlu’nun katılımıyla Hewler'de bir toplantı yapılacak. Toplantıda, “Esad sonrası Suriye ve Kürtlerin siyasi sürece katılımı hakkında bir anlaşma” imzalanacaðı iddia edildi.

YÜKSEK KONSEY: BÝLGÝMÝZ YOK, OLSA MEMNUN OLURUZ

PYD Eşbaşkanı ve aynı zamanda Yüksek Kürt Konseyi üyesi Salih Müslim, Davutoðlu ile yapılacaðı iddia edilen görüşmeyi doðrulamadı. ANF’ye konuşan Müslim, “Öyle bir duyum almadık, kimse bir şey söylemedi” dedi. Müslim, “Ancak olursa memnun oluruz” diyerek, olası bir görüşmeye sıcak baktıkları mesajını verdi.

Davutoðlu ile Barzani arasında yapılan görüşme konusunda ise, “Gerçekten orada ne konuşulduðunu bilmiyoruz” diyerek yorum yapmadı. Yüksek Kürt Konseyi üyesi Aldar Xelil de, Barzani ile Davutoðlu arasındaki görüşmenin içeriði konusunda henüz kendilerinin bilgilendirilmediðini söyledi.

SEYDA HEWLER’DE DEÐÝL MÝ?

SUK ile Yüksek Konsey arasında herhangi bir görüşme olmadıðını da sözlerine ekleyen Müslim, Seyda’nın Hewler’e henüz gelmediðini söyledi. Müslim, “Seyda halen gelmiş deðil, medya burada olduðunu söylüyor, ama burada deðil” dedi.

MISIR’DA YENÝ BÝR MUHALÝF GRUP OLUŞTU

Kürtler pozisyonlarını güçlendirirken, Suriye muhalefetinde yeni bölünme oldu. Mısır’ın başkenti Kahire’de 31 Temmuz günü geçiş hükümetini kurmak amacıyla Suriye Devrim Konseyi (SDK) oluşturuldu. Suriyeli muhalif Haytan El Maleh yaptıðı açıklamada, “Bir geçiş hükümetini yönetmekle görevlendirildim” derken, ilk etapta diðer muhaliflerle görüşmelerde bulunacaðını söyledi. 81 yaşındaki Maleh, kısa bir süre önce Suriye’den çıkmıştı.

Bu yeni oluşum SUK ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) tepkisiyle karşılaştı. SUK Başkanı Seyda “erken doðum” diyerek tepki gösterirken, ÖSO’nün Türkiye’deki komutanı Riyad El Esad, SDK’yi “oportünizmle” suçladı.

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, SDK konusunda kendilerine resmi bir bildirim olmadıðını söylerken, bu oluşumun etkili olmadıðını, ancak muhalefetin bir parçası olduðunu söyledi.

Bu arada SUK ve ÖSO da Esad sonrası için çalışmalar başladı. Batı ile Türkiye-Katar-Suudi Arabistan üçlüsü tarafından desteklenen ÖSO, Esad rejiminin düşmesi halinde geçiş hükümeti olarak asker ve siyasilerin olduðu 6 kişiden oluşan bir başkanlık konseyi öneriyor. Ankara’nın baskısı altındaki SUK ve ÖSO, Kürtlerin iradesini ve özerklik taleplerini kabul ettiklerine dair henüz bir açıklama yapmış deðiller. Ancak alanda Kürt hareketler ile bu oluşumlar arasında zaman zaman temaslar olduðu bildiriliyor.