HDP ve DİK kadın meclislerinden 3 Ağustos açıklamaları

HDP ve DİK kadın meclisleri Şengal Katliamı'nın yıl dönümü dolayısıyla birer açıklama yaptı.

HDP Kadın Meclisi, "3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD çetelerinin, Şengal’e saldırısı sonucu binlerce Êzidî, soykırıma uğramış, o gün 6000 kadın ve çocuk esir alınmış, 400.000 Êzidî zorla göçertilmiştir" dedi.

'3000 ÊZİDÎ KADIN VE ÇOCUK ESİR'

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi: "Halihazırda IŞİD halen 3000  Êzidî kadın ve çocuğu esir olarak elinde tutmaktadır. Aradan geçen zaman içerisinde IŞİD çetelerinin elinden kurtulanların tanıklıklarından öğrendiğimiz, esir alınan kadın ve çocuklara korkunç derecede cinsel işkence uygulandığı, köle pazarlarında para karşılığında verilip zorla din değiştirmeye maruz bırakıldıkları olmuştur. IŞİD çetelerinin özellikle Êzidî kadınlara uyguladığı bu yöntemler IŞİD çetelerinin kadınlar üzerinde iktidarını oluşturma ve bunu sürdürme aracı olarak kullandıklarını göstermektedir. 11-12 Mart 2017 tarihinde Almanya’da Uluslararası Êzidî Kadın Konferansında, IŞİD çeteleri tarafından alıkonulan Êzidî kadınların özgürleştirilmesi için uluslararası düzeyde etkili bir mücadelenin elzem olduğu vurgulanmış ve bu çerçevede 3 Ağustos tarihinin ‘Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü’ olarak ele alınması kararlaştırılmıştır.

Bugün Şengal Dağı’nda yaşayan Êzidî halkı, kollektif iradelerini ortaya koyarak Halk ve Kadın Meclislerini oluşturmuşlardır. Ve yine dünya kadınlarını da kadın kırımına karşı mücadele gününe öncülük etme aşamasına getirmiş durumdadırlar. Yine; öz savunmanın bir hak olduğundan hareketle, kendi savunmalarını örgütleyerek, soykırım ve saldırı riski altında olan tüm dünya halklarına ve ezilen tüm kadınlara da örnek olmuş durumdadırlar. 

Ancak, tüm Ortadoğu’da olduğu gibi, Êzidî halkı üzerindeki IŞİD tehdidi hala devam ettiğinden, bu tehdit ortadan tamamen kalkana kadar mücadele etmek biz kadınların tarihi sorumluluğundadır.

Kadınlar olarak diyoruz ki, IŞİD çete yapılanmasının elinde bir tek kadın kalana kadar hiçbirimiz özgür değiliz!

KATLEDİLENLER ANILDI

Bir kez daha Şengal’de, Rojava’da, Suruç’da, Ankara Garı’nda ve Kürt kentlerinde sokağa çıkma yasakları adı altında katledilen kadınları özlem ve minnetle anıyor, direnişleri ve mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyoruz."

'SESSİZLİK ORTAKLIKTIR'

Demokratik İslam Kongresi (DİK) Kadın Meclisi de, Êzidîlere dönük Şengal Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle bugün açıklama yaptı.

Yazılı açıklamada, "Êzidî mabetleri yakılıp yıkıldı, yurtları talan edildi. Beş binden fazla Êzidî insan, sadece inançları ve kimlikleri nedeniyle katledildi. Sayısı hala net olmamakla birlikte 10 bin civarında kadın ve çocuk esir alındı. Kıyımdan kaçabilenler haftalarca açlık ve susuzlukla yüz yüze kaldılar, yollarda yaşamlarını yitirdiler" denildi.

"Katliama sessiz kalmak, buna ortak olmak anlamını taşımaktadır" vurgusunun yapıldığı açıklamada, Kur'an'dan ayetlere dikkat çekilerek, "Hakkı ayakta tutan, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Zulmedenlere meyletmeyin, yoksa size ateş dokunur" alıntılarına yer verildi.

DİK'in açıklamasının sonunda ise "Yeryüzünün neresinde olursa olsun, inancı, kimliği, dili, ırkı ne olursa olsun bütün kadın mücadelesini selamlıyor ve Êzidî kadınlarının acılarını paylaşıyoruz" denildi.