HDP seçimlere çok yönlü hazırlanıyor

Önümüzdeki yerel seçimlere çok yönlü hazırlanan HDP, 20 Ekim’de Amed’de yapacağı çalıştayla seçim startını verecek. Çalıştayda güncellenen belediyecilik modeli ve pratik politikalar tespit edilecek.

HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenler, “Önemli işler yapıldı ama eksiklikler ve hatalar da var. Bunlardan dersler çıkaracağız. Modelimizi güncel olarak yenileyeceğiz. Daha iyi bir model ile halkımızın karşısına çıkacağız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 20 Ekim'de Amed'de "Yerel Yönetimler Çalıştayı" düzenleyecek. HDP Eşbaşkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı  Ahmet Türk, HDK Eş Sözcüleri, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, TJA aktivistleri ve HDP bileşenlerinin katılacağı çalıştayın ana gündemi ’Demokratik Yerel Yönetimler Deneyimi’ olacak. HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenler, seçim startını verecekleri bu çalıştayın öncesinde HDP Amed İl Örgütü'nde basını bilgilendirme toplantısı yaptı. Özsökmenler, yerel seçimlere çok yönlü bir şekilde hazırlandıklarını belirterek, bunlardan birinin de şimdiye kadar belediyelerde uyguladıkları politikalar ve modellere ilişkin olduğunu kaydetti.

EKSİKLİKLER GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Özsökmenler, şimdiye kadarki eksiklikleri tespit etmek ve bu eksiklikleri aşmak için neler yapılması gerektiğini belirlemek için bu çalıştayı düzenlediklerini belirterek, “Üstelik ekonomik kriz var biliyorsunuz. Bu krizin etkileri konusunda yoksul halka ve işsizliğin çözümünde belediyeler neler yapabilir. Kayyum politikalarında ve bizim yaptığımız hizmetlerin geri dönüşünde neler olduğunu tartışan çeşitli çalıştaylar düzenleyeceğiz. 20 Ekim Cumartesi günü de kadın, gençlik ve parti meclislerimiz, milletvekili grubumuz ve bileşenlerimizin temsilcileri olarak bütün bunları bir kez daha gözden geçireceğiz" dedi.

MODEL VE PRATİK POLİTİKALAR

DBP ve HDP'nin 1999'dan bu yana çeşitli isimlerle de olsa bir yerel yönetimler deneyiminin olduğunu hatırlatan Özsökmenler, şunları söyledi: “Bu deneyimler içerisinde belediyecilik hizmetleri açısından çok önemli işler de yapıldı ama ciddi eksiklikler de görüldü. Bir takım hatalara da düşüldü. İşte tüm bunları bizim objektif olarak tespit etmemiz gerekir. Bütün bileşenlerimizle hatalarımızdan dersler çıkararak, bugün uygulayabileceğimiz bir belediyecilik modelini ve pratik politikaları tespit edeceğiz. Arkadaşlarımızdan öneriler alacağız. Sadece DBP'nin değil, bileşenlerimizin de önemli deneyimleri var. Örneğin Fatsa ve Samandağ deneyimleri gibi. Bunlardan da dersler çıkaracağız. Biz modelimizi güncel olarak yenileyeceğiz. Eksiklerini tamamlayacağız. Daha iyi bir model ile halkımızın karşısına çıkacağız.“

YERELLERDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

Özsökmenler, bu çalıştayın dışında yerel demokrasi, yerel siyaset ve yerelde güç birliğini hedefleyen yerel toplantılar yaptıkları bilgisini vererek, şunları paylaştı: "Bir ölçüde öncülüğünü bizim yaptığımız bu toplantıları 20 ilde tekrarlıyoruz. Burada da yerel demokrasi ve yerel yönetim modelleri ne olmalıdır, yerel siyaseti nasıl yürütmemiz gerekir, doğrudan demokrasiyi inşa etmek ve yerellerde güç birliğini oluşturmak için bizim dışımızdaki tüm toplumsal güçlerle tartışıyoruz. Ayrıca tüm Türkiye sahasında bölgelerde, illerde ve ilçelerde toplumsal yapıların, sendikaların, kitle örgütlerinin düşünce ve önerilerini alıyoruz. Bu konuda çeşitli ön araştırmalar da yapıyoruz. Bunlarla birlikte kamuoyu araştırmaları yapıyoruz. Bunların içinde en önemli olan Cumartesi günü Amed'de yapacağımız çalıştaydır."

MEŞRU SÖYLEM VE EYLEM

5393 Sayılı Belediye Kanunu'nda yapılan değişikliklere de değinen Özsökmenler, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Biliyorsunuz ki bu yasada kimi değişiklikler yapıldı. Tek Hazine hesabına belediyeler de katıldı. Hem 5393'teki hem de tek Hazine hesabı düzenlemesi belli çalışmalarda kısıtlamalar getirecek. Bizim geçmişten beri uyguladığımız bir tutum var. Biz kendimizi sadece yasayla sınırlandırmayan bir hareketiz. Meşru söylem ve eylem bizim çok önem verdiğimiz bir ilkedir. O açıdan yasaları genişletmek ve değiştirmek; halkın meşru gördüğü tavır, davranış, eylem ve icraatları yapmaya devam edeceği."