HDP Nobel Barış Ödülü alan Murad ve Mukwege'yi kutladı

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, 2018 Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Êzidî Kürt aktivis Nadia Murad ile Kongolu doktor Denis Mukwege’yi kutladı.

Kutlama mesajında devamla şu ifadelere yer verildi: “HDP Eş Genel Başkanları “2018 Nobel Barış Ödülü’nün, cinsel şiddetin bir savaş silahı olarak kullanılmaması için gösterdikleri çabalar nedeniyle Kongolu Doktor Denis Mukwege ve Êzidî aktivist Nadia Murad’a verilmesini mutlulukla karşıladık” dedi.

Doktor Denis Mukwege, Kongo’da 1996’dan beri süren savaşta tecavüze uğrayan 10 binlerce kadını tedavi etmiş, dünyanın gözleri önünde süren Afrika’daki toplu tecavüzleri engellemek için yürütülen mücadelenin en önünde durmuştur.

Êzidî aktivist Nadia Murad, Şengal’deki soykırımın en büyük mağduru olan kadınların sesini dünyaya duyurmuş, gerçeklere ışık tutmuştur. IŞİD barbarlığına direnen Êzidî kadınların sesi ve insanlığın ortak vicdanı olmuştur.

Murad ve Mukwege gibi isimlerin varlığı, kadın özgürlük mücadelesinin son bulmayacağının göstergesidir. Kongo’dan Şengal’e, savaşın kavurduğu bütün coğrafyalarda; kadınlara yönelik tüm baskı ve şiddetin karşısında Murad ve Mukwege gibi durduğumuz ve mücadelemizi ortaklaştırdığımız sürece kadın özgürlüğünün ve eşitliğinin önünde kimse duramaz.

Bu vesileyle IŞİD çete yapılanmasının elinde hala binlerce Êzidî kadın olduğunu hatırlatıyoruz. IŞİD ve dünyadaki benzer kadın düşmanı çetelerin elindeki tüm kadınların kurtuluşu sağlanana kadar mücadele devam edecektir.

Kadın soykırımının, kadına yönelik şiddetin, tacizin, tecavüzün, savaşın olmadığı bir dünyaya kavuşmak için HDP olarak her türlü mücadeleyi yürüteceğimizin, her türlü mücadelede ortaklaşacağımızın sözünü vererek, Murad ve Mukwege’yi yürekten kutluyoruz.”