HDP'nin gasplara karşı toplantısı başladı

HDP'nin gasplara karşı tutumunu açıklamak için düzenlediği toplantı başladı. Barış Annesi Raife Özbay, "Aslanlar meydandan çekilmesin ki tilkiler onların yerine geçmesin” dedi.

24 belediyesi gasp edilen Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), kayyumlara karşı tutum belgesini açıklamak üzere Ankara'da Hilton Otel’de düzenlediği toplantı sürüyor. Toplantıya birçok dernek, platform, STÖ, avukat örgütleri, vakıf, sendika, siyasi parti, etnik ve dini toplulukların temsilcileri ve gazetecilerin de aralarında yer aldığı bulunduğu 500’ü aşkın kişi katıldı.
DTK Eşbaşkanları Leyla Güven ve Bedran Öztürk, HDK Eşsözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sedat Şenoğlu, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Kürdistani İttifak partileri adına ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder, Yazar Oya Baydar, Şair Ahmet Telli, Gazeteci-Yazar Hüseyin Aykol, Yurttaş Girişimi’nden Akademisyen Baskın Oran ve Siyasetçi Nesrin Nas da toplantıya katıldı.
Saadet Partisi (SP) Milletvekili Cihangir İslam ile CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da toplantıda bulundu.
Toplantı programı, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin salona gelişiyle başladı. Program doğrultusunda önce sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyonda, Kürt illerindeki yerel iradeye yönelik saldırıların Şark Islahat Planı’ndan bu yana devam ettiğine işaret edilerek, buna karşı geliştirilen direnişe dikkat çekildi.

'KİMSE GERİ ÇEKİLMESİN; BİRLİK OLALIM'

Toplantıda kürsüye ilk olarak Barış Annesi Raife Özbay çıktı. Konuşmasını Kürtçe yapan Özbay, “Biz yıllardır bu mücadelenin yolunu tuttuk, biz kardeşlik, barış istedik. Ama onlar her zaman bize saldırdılar. El ele verip, birlik olmalıyız. Kimliğimize, partimize sahip çıkmalıyız. Kimse kendini geri çekmesin, partimize sahip çıkmalıyız. Biz zorluklarla vekillerimizi, belediye başkanlarımızı seçiyoruz, onlar hukuksuzca gözaltına alıyorlar, belediyelerimize kayyum atıyorlar, seçilmişlerimizi tutukluyorlar. Yetmiyor, uzak memleketlere sürgün ediliyorlar” dedi.
Kürtlerin artık ulusal birliğini sağlaması gerektiğini söyleyen Özbay, “Bugün Ortadoğu’da savaş var. Kürtler artık dört parçada birlik olsun. Biz güçsüz değiliz, bilgisiz değiliz. Artık kimse kendini geri çekmesin” diye belirtti.
Özbay, günlerdir süren sine-i millet tartışmasına dair ise, “Aslanlar meydandan çekilmesin ki tilkiler  onların yerine geçmesin” mesajını verdi.

‘CİZRE HALKIN ONURU OLDU'

Görevi gasp edilen Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Kutlu da şöyle konuştu: “Cizre yüz yıllardır direnişiyle Kürt halkının onuru olmuştur. Hiçbir zamanda onurlu direnişinden vazgeçmemiştir. Cizîra Botan halkının mücadelesi, direnişi bitirilmek isteniyor. 2014 yılında yüzde 82 oy ile aldığımız belediyeye 2016 yılında kayyum atandı. Cizre’ye gelen ilk kayyumun hedefi Cizre halkının değeri olan Orhan Doğan heykelini yıkmak oldu. Cizre’yi talan ve hırsızlık alanı olarak gördüler. Kayyumun değişmesiyle gelen kayyum da Cizre’de kadın çalışmalarına saldırdı. Kadın yaşamın öğretmenidir. Bu yüzden ilk olarak kadın kazanımlarına saldırdı. Kadın çalışmaları aksatılırsa, biz yıllardır dindarız. Biz kendimiz hangi aşamada dinimizi koruyacağımız biliyoruz.
Atanan kayyum, Cizre halkının kazanımlarına atanmıştır. Bir partiye, bir siyasete atanmamıştır. Kürt halkının tarihi Cizre’de olduğunu bildikleri için Cizre’den başlıyorlar. Ama onlar bilsinler ki Cizre halkı ayaktadır, iradesini teslim alamazlar.

'BİZİ BİTİREMEZSİNİZ'

Binamız bile kayyuma verilmişti. Milyonlarca yolsuzluklar vardı. Bu Cizre halkının iradesinin tanınmamasıdır. Biz hiçbir zaman buna boyun eğmeyeceğiz. Biz değerlerimizden asla vazgeçmeyeceğiz. AKP hiçbir zaman diyemez ki bunlar para yemişler, ellerinde tek bir belge yok. Cizre Belediye’sinde yapılan hırsızlıkların benzeri ve örneği yoktur. Birçok belediyemizde talan yapıldı. Bunlar bizim karşımızda düşmanlık politikaları yaptılar. Bugüne kadar Cizre’de hala olağanüstü hal uygulamaları var. Ama halkımız asla geri adım atmamıştır. Erdoğan ve çeteleri insanlarımızı sokak ortasında bıraktılar. 70 yaşındakine, bebeklere, kadınlara terörist dediler. Biz irademize, sahip çıkıyoruz. Tank ve toplarıyla üzerimize geldi. Tek bir damla kanımız kalana kadar boyun eğmeyeceğiz.
Türkiye’de yaşayanların hepsi Türk diyorlar. Biz Kürdüz, Kürt olarak doğduk, Kürt olarak yaşayacağız. Sizin ecdatlarını bizi bitiremedi. Siz de bizi bitiremeyeceksiniz.”

‘İŞGAL ETTİNİZ AMA TESLİM ALAMADINIZ'

Gasp edilen bir diğer belediye olan Dersim’in Peri (Akpazar) Belde Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Çelebi ise, yaptığı konuşmasında halkla birlikte yürüttükleri çalışmaların bugün de karşılığını verdiğini dile getirdi.
Çelebi, “Halkımızın sorunları tespit ettik, toplantılar yaptık. Acil çözümler için önerilerde bulundular. Acil sorunları önümüze koyarak çözmeye başladık. Kooperatif kurduk, şu anda da çalışmaktadır. Halan görevimizi başındayız, her ne kadar 13 Kasım sabahı belediyeyi işgal etseler de… Onlara söyleyeceğimiz tek sözüm şudur, 38 Dersim’i teslim alamadı, 80 darbesi Dersimi teslim almadı, 90’lar alamadı, kayyumlar da Dersimi teslim alamadı. 13 Kasım günü de askeri postallarla belediyemizi işgal edebilirsiniz ama irademizi asla teslim alamazsınız” diye konuştu.
Çelebi, belediyelerine kayyum atanmasına karşı Peri’yi terk etmediklerini ve çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Tüm eşbaşkanlara önerim budur. Biz insanların sorunlarını dinliyoruz, çöküm olmaya çalışıyoruz” dedi.
Toplantı, diğer konukların konuşmaları ile devam ediyor.