HDP’nin Amed mitingi halay ve sloganlarla başladı

HDP’nin “Onurlu barış, demokratik çözüm” mitingi halay ve sloganlarla başladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) “Onurlu Yaşam için Demokratik Çözüm” şiarı ile 5 Haziran Meydanı’nda yapacağı miting öncesi, giriş kapıları polis kontrolüne alınırken, mitinge saatler kala halk kapılarda toplanmaya başladı.

Saatin 17.00 olması ile beraber alana girişler başladı. Mitingin yapıldığı alana “Jin, jiyan, azadi”, “Ortak vatan, eşit yurttaşlık”, “Faşizm kaybedecek halklar kazanacak”, “Bu böyle gitmez, mutlaka kazanacağız”, “Daha çok toplum, daha çok demokrasi”, “Onurlu barış, demokratik müzakere”, “Halkın iradesi yok sayılamaz” ve HDP Gençlik Meclisi’nin “Bağımlı olma, özgür ol” hamlesinin şiarının yazılı olduğu pankartlar ile HDP flamaları asıldı. Amed'in Bağlar, Yenişehir ve Sur ilçelerinde de halk da HDP ilçe binaları önünden toplandıktan sonra alana yürüdü.

MİTİNG SAYGI DURUŞU İLE BAŞLADI

Yine Amed’in çok sayıda ilçesinden ve Şırnak, Antep, Urfa, Batman, Mardin, Siirt, Bingöl, Dersim’den gelenlerin yanı sıra, HDP milletvekilleri, Kürt parti temsilcileri, Barış Anneleri Meclisi, Tevgera Jinen Azad (TJA), KESK, DİSK’e bağlı sendikal örgütler de mitinge katıldı.

Büyük bir coşku alana hakim olurken, ilk dakikalarda alanı yüzlerce kişi doldurdu. Yanı sıra alana girişler sırasında polisler kalem, not defter, kozmetik ürünler, çakmak gibi eşyalara el koydu.

Alanda bulunan kadınlar yöresel kıyafetleri ile mitinge katılırken, çalınan şarkılar eşliğinde kitle halaya durdu. Alandan “Direne direne kazanacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” sloganları da yükseldi.

'BARIŞI YEŞERTECEĞİZ'

Miting programı, kitlenin demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısında bir dakikalık saygı duruşunda durması ile başlarken, saygı duruşunun ardından “Şehid namirin” sloganları atıldı. Sahneye çıkarak kitleyi selamlayan HDP Amed İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, başlangıç konuşmasını yaparak “Biz artık sava istemiyoruz Savaş ölümdür, göçtür, kayıptır, kandır. Biz savaş değil, barış istiyoruz. Bugün dört parça Kürdistan’da savaş var. Biz kardeş ölümü istemiyoruz, Kürtlerin birlik ve beraberlik içinde yaşamasını istiyoruz. Barışı gün be gün bu topraklarda yeşerteceğiz” dedi.