HDP muhaliflere yönelik baskı kampanyasına tepki gösterdi

Halkların Demokrasi Partisi (HDP), muhaliflere yönelik tutuklama ve gözaltı kampanyasına tepki göstererek, tutuklanan işçiler ve gözaltına alınan ODAK dergisi çalışanlarının serbest bırakılmasını istedi.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, muhalifleri hedef alan hukuksuz gözaltı ve tutuklamalara tepki gösterdi.

Yazılı bir açıklama yapan Başaran, “3. Havalimanı'nda hakları ve insanca çalışma koşulları için eylem yapan 33 işçinin ardından DİSK Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut da bugün hukuksuzca tutuklanmıştır” diye hatırlattı.

“İstanbul Havalimanı inşaatında çalışan işçiler insanca çalışma ve yaşama hakkını savundukları için rehin alınmıştır” diyen Başaran, şunları ekledi:

“İktidarın tutuklama ve gözaltı kampanyasının bu haftaki uygulamaları bununla sınırlı kalmamıştır. 30 yılı aşkın süredir verdikleri demokrasi mücadelesi sebebiyle pek çok baskıya maruz kalan ODAK dergisi çalışanları, 1 Ekim sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alınmıştır. Dergi çalışanlarının evlerinde bulunan ODAK Dergisi’nin geçmiş sayıları, Marks ve Engels’e ait kimi kitaplar trajikomik şekilde suç delili sayılmış ve eserlere Emniyet tarafından el konulmuştur. “

4 Ekim günü ise HDP bileşeni SYKP’nin Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya’nın havaalanında hukuksuzca gözaltına alındığını belirten Başaran, “İktidar, toplumsal muhalefeti baskılama amaçlı yürüttüğü sistemli gözaltı ve tutuklama operasyonlarını sürdürmektedir” diye vurguladı.

Açıklama şöyle noktalandı: “Avukatların dosyalara erişimleri gizlilik kararı adı altında engellenmekte, yaratılan algı operasyonları ile anmalar, siyasi faaliyetler, sosyal medya paylaşımları gibi pek çok faaliyet suç olarak gösterilmektedir.

Hukuksuz şekilde gözaltında tutulan ODAK dergisi çalışanları ve SYKP Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya derhal serbest bırakılmalıdır. Düşünce ve ifade özgürlüğünü engelleme amaçlı gözaltı ve tutuklamalara son verilmeli; düşünce ve ifade özgürlüğü, iletişim ve haber alma haklarının kullanılmasına yönelik engelleme ve yasaklar son bulmalıdır. Tutuklu bulunan 3. Havalimanı işçileri ve sendika başkanının tutukluluk hallerine son verilmelidir.

ODAK Dergisi çalışanları, SYKP ve işçiler ile dayanışma içerisinde hukuksuzlukların karşısında durmaya devam edeceğiz. Bu zulüm ve baskılama politikalarına karşı demokrasi, emek ve barış güçlerinin ortak mücadelesini geliştireceğiz.”