HDP'li vekiller ve sendikacılar: İşçiler ölüyor, patronlar sarayda

HDP milletvekilleri, aileler ve DİSK yöneticileri, 3. Havalimanı inşaatındaki işçiler için bir araya geldi. Siyasetçiler ve sendika yöneticileri, AKP'nin ülkeyi emekçiler için de cehenneme çevirdiğini vurguladı.

HDP Milletvekilleri Erkan Baş, Meral Danış Beştaş, Dilşat Cambaz, Oya Ersoy, Hüda Kaya, Serpil Kemalbay, Garo Paylan, Rıdvan Turan ve Zeynel Özen; 3. Havalimanı inşaatında haklarını talep eden işçilerin tutuklanması üzerine Metris Cezaevi önünde açıklama yaptı. Eyleme işçilerin aileleri ve DİSK yöneticileri de katıldı.

'İŞÇİLERİ SUSTURMA OPERASYONU'

Serpil Kemalbay, İşçiler iş hukukuna uyulmadığını, can güvenliklerinin olmadığını beyan etmişlerdi. Bu talepleri üzerine işçilerle görüşmek, Çalışma Bakanlığı'nı harekete geçirmek yerine jandarma ile şantiye abluka altına alındı ve 600 işçi gözaltına alındı. Burada devlet ve şirketler işveren konumundadır, bu operasyon aynı zamanda işçileri susturma operasyonudur" dedi.

'İŞÇİLERE CEHENNEM, PATRONLARA SARAY...'

Erkan Baş da, "Şantiye bizlere kapatılıyor çünkü orada suç işleniyor" diyerek, işçileri bu koşullarda çalıştıranlar hakkında işlem yapılması gerektiğini belirtti. "Dün 20 saat süren bir sözde mahkeme sonucu arkadaşlarımız Metris Cezaevi’ne getirildi. İşçileri gözaltına alan araçlar patronlarındı" diyen Baş, "Patronlar kaçak sarayda toplantı yapıp servetlerine servet katıyorlar" vurgusunda bulundu.

Patronlara hizmetkar olan hükümetin Türkiye’yi cehenneme çevirdiğini söyleyen Baş, dayanışma içinde olacaklarını dile getirdi.

'İSYANDAN BAŞKA ÇÖZÜM YOK'

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı ise şöyle dedi:

3. Havalimanı’ndaki gelişmeler bu memleketteki adaletsizliğin boyutlarını gösterirken işçilerin ne kadar insani olmayan koşullarda çalıştığını ortaya serdi. Ancak devlet buradaki insani talepleri göreceğine, bunu bir güvenlik sorunu haline getirdi, savcıları harekete geçirdi, işçiler üzerinde terör uyguladı."

"Buradaki şirketler AKP hükümetinin yan şirketleri gibi" diyen Saygılı, "İşçi arkadaşlara isyandan başka çözüm kalmadı" diye ekledi.

Kaygılı, bu saldırının, daha büyük işçi kıyımları öncesinde bir gözdağı niteliğinde olduğunu da söyledi.