HDP’li vekil Çelik: 2013’te kaçırılan metropolitlere ne oldu?

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, 22 Nisan 2013’te Türkiye’nin desteğindeki çetelerin işgalindeki bir alanda kaçırılan iki metropoliti hatırlatarak, hükümetten elindeki bilgileri paylaşmasını istedi.

Metropolitlerin kaçırılmasını yıldönümü dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yapan HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, her iki metropolitin akıbetini bir kez daha sordu.

Antakya Süryani Ortodoks Kilisesi Halep-Metropoliti Yuhanna İbrahim ve Antakya Rum Ortodoks (Süryani-Melkit) Kilisesi İskenderun-Halep Metropoliti Pavlus Yazıcı, ‘22 Nisan 2013 tarihinde Bab el-Hava sınır kapısından Halep istikametinde yol alırken, silahlı bir grup tarafından kaçırılmıştı.

Çelik, şunları ifade etti: “Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yuhanna İbrahim ve Antakya Rum Ortodoks (Süryani-Melkit) Kilisesi İskenderun-Halep Metropoliti Pavlus Yazıcı kendi toplumları, bölge halkı ve uluslararası camiada tanınan, saygın din insanlarıydı. Dolayısıyla Suriye Savaşı'nın devam ettiği bir zamanda, Metropolitlerin kaçırılması, başta Süryaniler olmak üzere Hristiyan toplumunu olumsuz şekilde etkiledi. Olayın üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen, Metropolitlerin akıbeti belirsizliğini korumaktadır.

Konu hakkında daha önce verdiğimiz soru önergesi ile değerli Metropolitlerin akıbetini gerekli mercilere ilettik ancak bugüne değin herhangi bir cevap verilmedi. Bu bağlamda, Türkiye’nin uzun süre desteklediği silahlı grupların kontrol ettiği alanda kaçırılan Metropolitlerle ilgili elindeki bilgileri paylaşması elzemdir. Nitekim halen İstanbul’da hapiste bulunan Suriye’de savaşa katılan bir mahkumun kaçırılan Metropolitlerle ilgili açıklamalarına rağmen, Türkiye gerekli adımları atmadı ve olayı takip etmedi. Bu anlamda, bütün duyarlı kesimleri böylesi hassas bir konuyu gündemde tutmaya ve kamuoyu oluşturmaya davet ediyorum.”