HDP: Gelir dağılımında adaletsizlik derinleşecek  

HDP, gelir dağılımında adaletsizliğin derinleşeceğine dikkat çekerken, "Yeni üretim modellerine ihtiyaç var. Normalleşmeye, demokrasiye ve barışa, dayanışmaya ihtiyacı var" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, ekonomik çöküşe ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

"Bugün açıklanan enflasyon verisi AKP’nin 2 gün önceki 'En zoru geride kaldı' açıklamalarını maalesef yalanlıyor" diyen Kubilay, "Özellikle tarım alanındaki daralmanın gıda enflasyonuna etkileri ülkede açlık ve yoksulluk sınırını yükseltiyor" dedi.

Hayat pahalılığının açıklanan enflasyon oranından daha yüksek seyrettiğine dikkat çeken Kubilay, "Enflasyon halkın çok az kullandığı kalemleri de içerdiğinden gerçekte yoksul emekçilerin yaşadığı gelir kaybını daha düşük gösteriyor" diye ekledi.

'TÜRKİYE DEV BİR ŞANTİYEYE ÇEVRİLDİ!'

Enflasyondaki hızlı artışın ücretlerdeki düşüşün de habercisi olduğunu vurgulayan Kubilay, şunları da kaydetti:

"AKP neo-liberal birikim stratejisiyle dev bir şantiyeye çevrilen Türkiye’de, neredeyse tarım alanı bırakmadı. Tarımsal üretim uluslararası firmalara terk edildi. Tarımsal üretim piyasalarının denetimi yapılmadığı için, hem tarım tekellerinin ürünleri düşük fiyatlarla üreticiden alarak tüketicilere yüksek fiyattan satışına izin verildi, hem de yaşanan üretim anarşisinde çok sayıda aracı çıkarak fiyatları yükseltti.

'YENİ FİYAT ARTIŞLARI OLACAK'

Özellikle düşük gelirliler, işsizler ve sabit ücretliler doğalgaz, elektrik, ulaşım ve temel gıda maddelerine son aylarda üst üste gelen zamlardan daha çok etkileniyor. ÜFE’de ise elektrik ve gaz fiyatlarında yüzde 70’leri aşan artış, firmalarda maliyetin yükselmesine ve sonraki dönemlere yansıtılmak üzere yeni fiyat artışlarına neden olacaktır."

Hakkını arayan işçileri tutuklayan AKP iktidarının, firmalarını bu krize karşı korumaya çalışan işverenleri ise “hainlikle” suçladığını ifade eden Kubilay, "Yandaş tekellerini çeşitli teşvik ve vergi oyunları ile koruyan AKP, KOBİ’leri krizin etkilerine terk etmiştir. Son bir ay içerisinde kaç firmanın iflas ettiği, konkordato ilan ettiği, borçlarını yapılandırdığı kamuoyuna açıklanmıyor" diye belirtti.

'SARAY İKTİDARI KRİZDEN KORUYAMAZ'

Kubilay, "3 yıllık Yeni Ekonomi Programı (YEP) daha ayı tamamlamadan kadük kaldı" derken, şöyle devam etti: "AKP ekonomide değil 3 yılı 3 haftayı bile öngöremiyor. Türkiye ekonomisi AKP’ye ve IMF taklidi yapılara bırakılamayacak kadar zor günlerden geçiyor. Günde 1.8 milyondan fazla para harcayan Saray iktidarından, halkı krizden koruyacak politikalar üretmesi beklenemez."

'NORMALLEŞME, DEMOKRASİ VE BARIŞLA ÇÖZÜLÜR'

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, açıklamasının sonunda şunları ifade etti: "Halkı enflasyon ve hayat pahalılığından koruyacak; tekel karşıtı, üretici ve tüketici arasındaki aracıları ortadan kaldıran yeni üretim modellerine ihtiyaç vardır. Türkiye’nin normalleşmeye, demokrasiye ve barışa, dayanışmaya ihtiyacı vardır. İstihdam yaratan demokratik bir büyüme modeline, üretim ve tüketim kooperatiflerine, yerel yönetimleri güçlendirmeye ihtiyacı var. HDP’nin 'Krizden Çıkış Programı' tam da bütün bu ihtiyaçlara karşılık olarak geliştirilmiş bir toplumsal ekonomi modeli önermektedir."