HDP'den seçmenlere: Herkes kayıtlarını kontrol etmeli!

HDP, Siirt, Bingöl, Hakkari, Bitlis, Batman'daki adreslerde tespit ettikleri “kaydırılmış seçmen listesini” açıkladı. Milletvekili Meral Danış Beştaş, herkesi kayıtlarını kontrol etmeye çağırdı.

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ile Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, seçim güvenliği ve kaydırılmış seçmenlere ilişkin partisinin Amed il binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantının amacının seçmende kaygı yaratmak olmadığını, amaçlarının seçmeni bilgilendirmek olduğunu ifade eden Tiryaki, seçim güvenliği noktasında duyarlılık yaratmak istediklerini söyledi.

Önceki seçimde bölgeye kaydırılan güvenlik güçlerinden dolayı bazı sandıklarda, güvenlik görevlilerinin oylarının asıl seçmenden daha fazla olduğunu hatırlatan Tiryaki, 24 Haziran seçimlerinde yaşanan bu duruma dair "Tunceli Hozat'ta 1016 nolu sandıkta 9 seçmen varken, 85 görevli oy kullanmış, Şırnak Beytüşşebap'ta 1025 nolu sandıkta 24 seçmenin oy kullanması gereken yerde 162 görevli ile birlikte toplam 186 kişi oy kullanmış. Bu rakamların benzeri eğer yerel seçimlerde de karşımıza çıkarsa, sonuçları etkileyebilecek rakamlardan söz ediyoruz. İtiraz etmemizin temel nedeni bu" diye konuştu.

'ON BİNLERCE TUTSAĞIN OY HAKKI ENGELLENİYOR'

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) tutuklu ve hükümlülerin oy kullanmaması yönündeki kararına değinen Tiryaki, daha önceki seçimlerde tutuklu ve hükümlülerin oy kullandığını hatırlatarak, şöyle devam etti: "Bu konuda yasa değişikliği olmadı, aynı yasalar geçerli. Seçimlerin temel hükümleri hakkında Mahalli İdareler Kanunu hala yürürlükte, bu konuda bir değişiklik yapılmadı. Milletvekili seçim yasasında bir değişiklik yapılmadı, seçim hükümlerini düzenleyen yasalarda herhangi bir değişiklik yapılmadı. YSK, böyle bir karar aldı. Kararın yasal dayanağı tartışılır. Bu cezaevlerinde tutuklu olan on binlerce kişinin oy kullanma hakkının engellenmesi anlamına geliyor."

YSK’nin cezaevleri ile ilgili, "Eğer kayıtlı adresiniz dışında bir yerde iseniz, siz oy kullanamayacaksınız" kararı verdiğini belirten Tiryaki, "Diyarbakır'da tutuklanan biri Silivri cezaevine gönderiliyor. Adresiniz Diyarbakır’da olduğu için Silivri'de oy kullanamıyorsunuz. Buna Adalet Bakanlığı ile Ceza ve Tevkif Genel Müdürlüğü karar veriyor. Sizin iradeniz dışında gönderildiğiniz bir cezaevinde olduğunuz için oy kullanma hakkının engellenmesi, idarenin kararı doğrultusunda oy kullanmanıza karar verilecektir" diye kaydetti.

Tiryaki, 24 Haziran seçim sonuçlarına göre HDP’nin cezaevlerinde birinci parti olduğunu anımsatarak, "Girişimlerde bulunacağız ama kullandırmazlarsa hukuksal girişimlerde bulunacağız. AİHS’in Ek-1 No'lu protokolünde açıkça seçme ve seçilme hakkı düzenlenmiştir. On binlerce tutuklu seçmenin oy kullanma hakkının elinden alınması, sözleşmenin doğrudan ihlalidir. Bu karar hiç kuşkusuz partimize dönük bir karardır. Böyle bir karar ile HDP’li seçmenleri hedefliyorlar. HDP'nin oy oranını düşürmeye çalışıyorsunuz" şeklinde konuştu.

'ASKER-POLİS ANKARA'DAN ŞIRNAK'A KAYDIRILIYOR' 

Bölgeye seçmen nakillerinin yaşandığını aktaran Tiryaki, Ankara, İstanbul'da bir kaç bin güvenlik görevlisine “Kendinizi hazırlayın, Şırnak'ta Hakkari'de oy kullanacaksınız” duyumlarını aldıklarını belirterek, "Çok sayıda güvenlik veya kamu görevlisi, oy kullanabileceği yer dışında başka bir merkeze kaydırılıyor. İl ve ilçe merkezlerinde konuşlu kişilerin oy kullanmasının önünde bir engel yok. Fakat kırsalda olan güvenlik görevlilerinin, bulundukları yerlerde oy kullanmaları gerekir. Büyükşehir olmayan yerlerde ilçe ve il belediyeleri için oy kullanmaları mümkün değil. Bunlar, il ve ilçe merkezlerine getirilmiş. Bu şekilde seçmenlerin yerleri değiştirilmiş" diye kaydetti.

'SEÇMENLER BİR AN ÖNCE KAYITLARA BAKMALI’

Bu uygulamalar ile seçim güvensizliği algısının yaratılmak istendiğini ancak seçmenlerinin HDP’ye güvenmesi gerektiğini söyleyen Tiryaki, konuşmasını, "Her yeri takip ediyoruz. İl il, ilçe ilçe, mahalle mahalle, sokak sokak her kentte olan değişimi yakından takip ediyoruz. Buna ilişkin itiraz süreçlerini de sonuna kadar işleteceğiz. Seçmenlerimiz duyarlı olmalı ve 17 Ocak'a kadar herkes seçmen kayıtlarına bakmalı. Oturdukları evde kendileri dışında seçmen olup olmadığını kontrol etsin. Destek için il ve ilçe teşkilatlarımıza başvurabilirler" sözleriyle noktaladı.

'AKP HIRSIZLIK YAPIYOR AMA HER ŞEYİ BAŞARAMAZ!'

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş ise HDP Genel Merkezi Bilgi İşlem Merkezi ve Seçim İşleri Komisyonu’nun seçmen kütüklerinin ilan edilmesiyle birlikte sandık sandık olası hilelere karşı araştırma ve incelemeler yürüttüğünü belirterek, "AKP her şeyi yapamaz. Bu yaratılmak istenen şehir efsanesi. AKP doğrudur; hırsızlık yapıyor, hile yapıyor, bugüne kadar demokratik seçim olmaması için, halkın iradesinin sandık sonuçlarına yansımaması için, yapılmaması gerektiği halde hukuka uygun olmayan yüzlerce iş yaptı" ifadelerini kullandı. 

Beştaş, 24 Haziran seçimlerinde halk iradesinin sandıklara yansımanı engelleyemediklerini ifade ederek, "Biz her şeyi izliyoruz, örgütümüz her şeye hakim ve biz bunlarla başa çıkacağız. Önce hile ve hırsızlığın boyutlarını tespit edip, teşhir edeceğiz" dedi. Seçmen kaydırılmasına ilişkin Batman’ın Komando Caddesi üzerine 366 numaralı dairede 189 seçmen, Bingöl’de 26 kapı numaralı dairede 224 seçmen, Bitlis Çevreyolu Caddesi’nde bir adreste 338 seçmenin, Hakkari merkezde bir adreste bin 108, Çukurca’da bir adreste 627 seçmenin bulunduğu örnekleri ile devam eden Beştaş, söz konusu rakamların seçim sonuçlarını belirleyecek rakamlar olduğunu söyledi. 

YSK'ye "Yeteri kadar AKP’nin yandaşı oldun" diyerek tepki gösteren Beştaş, "Görev süren uzatıldı rahatladın sanma. Yarın AKP iktidarı ile halkın iradesine yaptığınız müdahale eğer devam ederse, hesabını yargı önünde vereceksiniz. Tutukluların, hükümlülerin iradeleri dışında oy kullanma yetkisini alırsanız, on binlerce insanın oy hakkını elinden alıyorsunuz. Diğer yandan iradeleri ile taşınan seçmenlere oy kullandırtırsanız, burada sizin bu işleri yapamayacağınızı kabul etmiş olursunuz. Bu konuda itirazların bir an önce sonuçlanmasını bekliyoruz" diye uyarıda bulundu. 

SİLİNEN SEÇMENLERE: YENİDEN KAYIT YAPMALISINIZ

Seçmenlerin kayıtlardan silinmesine ilişkin konuşmasını sürdüren Beştaş, şunları söyledi: "Bu çok yaygın yapılıyor. 6 bin siler, 3 bin de kayıt yaparsa, aradaki farkı kapatmayı hedefliyor. Bunu özellikle stratejik olarak belirlediği illerde yapıyor. Seçim sonucu değiştirmeye inandığı noktalarda, tabi ki değiştiremeyecek, seçmen kütükleri ile oynuyor. Bu konuda silinen seçmenlerin önemli oranda il ve ilçe örgütlerimiz tarafından kaydı yapıldı. Halk bu konuda çok duyarlı. Bütün engellemelere rağmen silinen seçmenler, seçmen olduklarına dair kaydını yapmalıdır."

Seçmenlerin 17 Ocak’a kadar kayıtlarını yapabileceğini hatırlatan Beştaş, konuyla ilgili HDP’nin il ve ilçe örgütlerinden destek alabilecekleri bilgisini verdi.