HDP'den hükümete: Suriyelileri şantaj konusu yapma!

HDP, hükümetin mültecileri Avrupa'ya karşı “pazarlık konusu” olarak kullanmasına tepki gösterdi.

HDP Merkez Yürütme Kurulu Göçmen ve Mülteciler Komisyonu, AKP hükümetinin Avrupa ile yaşadığı kriz üzerinden yeniden gündeme getirdiği “Mülteci pazarlığına” karşı bugün yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kriz sonrası yaptığı, “Gerekirse Mülteci Anlaşmasını iptal edebiliriz” sözlerine tepki gösterildi. 

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“AKP hükümeti, Avrupa ile yaşadığı en ufak bir sorunda mültecileri tehdit ve pazarlık konusu etmektedir. Bu tür açıklamalar, toplumda yaygınlaşan mültecilere yönelik nefret söylemini, suçlarını ve duygularını da körüklemektedir.

UYARILAR

Suriyeli mülteciler adeta bir günah keçisi konumundadır. Metruk binalarda, parklarda, naylon çadırlarda, barınma, güvenlik haklarından mahrum olarak yaşamanın yanı sıra cinsel istismara uğramakta, çocuk yaşta fuhuşa zorlanmakta, psikolojik ve fiziksel şiddetle karşılaşmaktadırlar."

Türkiye’de çalışan 400 bin civarında Suriyeli emekçiden sadece 4 bininin sigortalı olduğu hatırlatılan ve bu mültecilerin “temel insan hakları ve mevcut çalışma hukukunun” çiğnendiğine vurgu yapılan açıklamada, hükümete şu uyarılar yapıldı: “Hükümeti bir kez daha Türkiye'nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelere uygun davranmaya, 6458 sayılı ‘Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na koyduğu coğrafi sınırlamayı kaldırmaya çağırıyoruz. Bir kez daha Suriye ya da diğer ülkelerden gelen mülteciler için şu an uygulamada olan ‘Geçici Koruma Statüsü’nü kaldırıp en temel insan hakkı olan ‘Mültecilik Statü’sünü tanımaya çağırıyoruz.”