HDP'den hükûmete 'Murat Araç' soruları

HDP, emniyet binasında infaz ettiği düşünülen Murat Araç'la ilgili hükûmete sorular yöneltti.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, gözaltında tutulduğu Antalya Emniyet Müdürlüğü binasında intihar ettiği ileri sürülen ancak infaz edildiği düşünülen 19 yaşındaki Murat Araç için soru önergesi verdi.

'İNTİHAR EDECEK YAPIDA OLMADIĞI SÖYLENDİ'

Beştaş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, şunları kaydetti:

"Antalya’ya otobüsle gelen 1998 doğumlu Murat Araç’ın, ilçe girişinde yapılan kimlik kontrolü sonrası gözaltına alındığı, 'örgüt üyeliği' suçlaması ile götürüldüğü Gazipaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü binasının üçüncü katından atlayıp intihar ettiği haberleri basına yansımıştır. Ancak hükümet yanlısı haber ajansları tarafından meydana gelen şüpheli ölüm olayı Murat Araç'ın 'terörist' olduğu, 24 yaşında olduğu ve kendi iradesi ile ‘intihar’ ettiği biçiminde haber yapılmıştır. Murat Araç’ın ağabeyi İlhan Araç’ın beyanlarına göre, kardeşi Murat Araç’ın basında verildiği gibi 24 değil 19 yaşında olduğu ve intihar edecek yapıda olmadığı ifade edilmiştir.

Diğer yandan konu TBMM Genel Kurul gündemine gelmiş olup konu hakkında tarafınızca şüphelinin jandarma ekiplerince gözaltına alındığını belirtilerek “…Daha sonra Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne götürülmüş. Terörden herhangi bir şey yokken, ailesine haber verilmiş. İkinci kattan camdan atlamak suretiyle intihar etme yolunu seçmiştir... Nasıl gerçekleşti ve nasıl dalgınlık esnasında buradan aşağıya atladı, bu konuyla ilgili arkadaşlarımız bütün soruşturmaları yapıyor... Gerekli bütün soruşturmalar yapılıyor, olay olduğu andan itibaren bizim bilgimiz çerçevesinde; gerek benim gerek müsteşarımızın gerekse emniyet genel müdürümüzün. Bu konudaki soruşturma da müfettiş marifetiyle tamamlanacaktı... Son zamanlarda şöyle bir istihbarat var. Buna ait bizim de birtakım tedbirlerimiz söz konusu. Özellikle PKK terör örgütü, ‘Yakalanacağınız zaman bu konuda böyle davranın’ diye gerek telsiz görüşmelerinden gerekse de bizim. İzmir’de polisin kuşattığı bir PKK terör örgütü mensubu boğazını kesti. Polis arkadaşlarımız onu hastaneye yetiştirdiler ve hayatını kurtardılar. Teslim olmamak için boğazını kesti…” biçiminde bir açıklama yapılmıştır.

'CENAZE ARACI VE TAZİYE YERİ VERİLMEDİ'

Diğer yandan gözaltında intihar ettiği iddia edilen Murat Araç polis ablukası altında toprağa verilmiş; Antalya’dan Urfa’ya getirilen cenaze için cenaze aracı ve taziye yeri de verilmemiştir."

'MORLUK VE DARP İZLERİNİ NASIL İZAH EDERSİNİZ?'

HDP'li Beştaş, Bakan Soylu'nun şu sorularına yanıt vermesini istedi:

"Murat Araç’ın şüpheli ölümüne ilişkin hâlihazırda elde ettiğiniz bulgular nelerdir?

Murat Araç’ın bedeninde morluk ve darp izleri olmasını nasıl izah edersiniz? Murat Araç’ın bedeninde darp izleri bulunması emniyet görevlilerinin bu ölümün müsebbipleri olduğunu göstermiyor mu? Bu konuda neden soruşturma yürütülmüyor?

Hükümet yanlısı basın yayın organlarının olayın direkt intihar olarak haberleştirmesi meydana gelen ölüm olayının sebeplerinin gizlenmesi amacını mı taşımaktadır?

Gözaltı merkezlerinde işkence ve psikolojik baskının yoğun olduğu iddiaları ile birlikte değerlendirildiğinde meydana gelen ölüm olayı intihar olmayabilir mi?

Murat Araç gördüğü yoğun fiziki darp neticesinde kolluk tarafından aşağı atılmış olabilir mi?

Murat Araç gördüğü yoğun fiziki müdahale ve psikolojik baskı ile intihara sürüklenmiş olabilir mi? Bu nedenle sorumluluk Antalya Emniyetine ait değil midir?

Tarafınızca yapılan açıklamada “…nasıl dalgınlık esnasında buradan aşağıya atladı…” ifadesi; Murat Araç’ın intihar ettiği varsayımında emniyet birimlerinde gözaltında tutulan kişilerin can güvenliğinden sorumlu olan kolluğun açık ihmali olduğunun itirafı mıdır? Murat Araç’ın intihar ettiği varsayımında kişilerin can güvenliğinden sorumlu olan emniyet görevlileri bu ölümden sorumlu değil midir?

Gözaltı merkezlerinde şüphelilerin tutuldukları mekanların fiziksel özellikleri nasıldır?

Gözaltı merkezleri kamera ile izlenmiyor mu? Kamera kayıtlarını kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz?

Gözaltında tutulanlar istedikleri zaman camdan atlayabiliyorlar mı?

Murat Araç’ın ölümü ile ilgili olarak hakkında soruşturma yürütülen emniyet mensubu var mıdır? Bu ölüm nedeniyle sorumluluğu bulunan emniyet mensupları görevden alınacak mıdır?

Meydana gelen şüpheli ölümde otopsiden elde edilen bulgular nelerdir? Minnesota Protokolü gereğince belirlenen prosedür işletilmiş midir? İşletilmeyse neden?

Açıklamanızda ‘Yakalanacağınız zaman bu konuda böyle davranın’ biçiminde bir talimatla gözaltındaki kişilerin intihar ettiklerine yönelik iddianız ile emniyette meydana gelen ölümlere meşruiyet mi kazandırılmaktadır? Açıklamanız ile emniyet birimlerinin sorumluluğunu mu gizlemeyi hedeflediniz?

Şayet açıklamanızda ifade ettiğiniz biçimde bir talimat söz konusu ise ve bu talimata vakıf iseniz neden gerekli önlemler alınmamıştır?

Yaptığınız açıklama ile bundan sonra gözaltı merkezlerinden cenazelerin çıkacağını mı ilan etmektesiniz?

Kolluk görevlilerinin zırhlı araçlarla, toplumsal olaylarda kullandığı gerçek mermilerle sebep olduğu ölümler ortadayken gözaltı merkezlerinde yaşanan ölüm olaylarının failleri olması ihtimalini neden göz ardı ediyorsunuz?

Meydana gelen şüpheli ölüm olaylarında neden emniyet birimlerinin sorumluluklarının üzerini örtme gayretindesiniz?

Murat Araç’a cenaze aracı tahsil edilmemesi ve taziye yeri verilmemesinin izahı nedir? Murat Araç’ın gerekli ihtiyaçları neden yerine getirilmemiştir?

Devletin sorumluluğunda meydana gelmiş bir ölüm olayında bu olayın sorumluluğunu neden üzerinize almıyorsunuz? Gerekli tedbirleri almayarak bu ölüm olayında sorumluğunuz yok mudur?"