HDP'den Davutoğlu'na Paris Katliamı soruları
HDP'den Davutoğlu'na Paris Katliamı soruları
HDP'den Davutoğlu'na Paris Katliamı soruları
HDP Milletvekili Kemal Aktaş, Paris Katliamı'nı Meclis'e taşıyarak, katliama ilişkin ortaya çıkan bilgileri hatırlattı. Aktaş, Davutoğlu'na, "İddialarla ilgili açmış olduğunuz bir soruşturma var mıdır? PKK’nin üst düzey yöneticileri ve kurucu kadrolarına yönelik suikast düzenleyenlerin parasal olarak ödüllendirilmesini öngören gizli bir düzenlemenin yapıldığına dair iddialar gündeme gelmiştir. Bu iddialar doğru mudur" sorularını yöneltti.
HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, üç devrimci Kürt kadının katledildiği Paris Katliamı'na ilişkin Türk Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.
Aktaş, 9 Ocak 2013 tarihinde Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledilmelerinin ardından iki yılın geçtiğine dikkat çekerek, "Cinayetin ardından yakalanan tetikçi ve bağlantıları ile ilgili kamuoyuna yansıyan bilgiler bu cinayetlerin Türkiye’de de etkin bir şekilde soruşturulması gerektiğini ortaya koymaktadır. Oysa Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada dosyaya gizlilik kararı verilmiştir. Soruşturmanın ne aşamada olduğuna dair kamuoyunun bilgisi bulunmamaktadır" dedi.
GÜNEY'İN MİT İLE İLİŞKİSİ
Cinayetten bir yıl sonra basına yansıyan haber ve ses kayıtlarında cinayeti işleyen tetikçi Ömer Güney'in MİT mensubu kişilerle ilişki içinde olduğuna dair bilgilerin yer aldığını vurgulayan Aktaş, "Bu ses kayıtlarında cinayetin planlanmasında MİT mensubu kişilerinde yer aldığı ve tetikçiye kriptolu telefon ile parasal desteğinde MİT tarafından verildiğine dair iddialar mevcuttur" diye ekledi.
Ayrıca tetikçi Güney'in cinayetten önce belirli aralıklarla Türkiye’ye geldiği ve bazı kişilerle görüşmeler yaptığı; son olarak da cinayetten 20 gün önce Türkiye’yi ziyaret ettiğinin ortaya çıktığına değinen Aktaş, cinayetlerin 'çözüm süreci' ile ilgili ilk görüşmelerin başladığı günlere rastlamasının da dikkat çekici olduğunu belirtti.
'SORUŞTURMA AÇTINIZ MI?'
HDP'li Aktaş, Başbakan Davutoğlu'na şu soruları yöneltti:
"Paris’te üç Kürt kadın siyasetçinin öldürülmesinde tetikçilik yapan Ömer Güney adlı şahsın MİT ile ilişkilerinin olduğuna dair ortaya çıkan bilgi, belge ve ses kayıtlarındaki iddialarla ilgili açmış olduğunuz bir soruşturma var mıdır? Varsa hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Yoksa bu iddiaların araştırılması için bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?
Tetikçi Ömer Güney ile MİT’te görevli olduğu iddia edilen şahıslar arasında kriptolu telefonlarla görüşmelerin yapıldığı ve MİT antentli kâğıtlarla yazışmaların yapıldığı bilgisi doğru mudur? Bu iddialarda adı geçen şahısların MİT ile bir ilişkisi var mıdır? Konuyu araştırmak için yürütmüş olduğunuz bir çalışma var mıdır?
MİT tarafından tetikçi Ömer Güney’e kriptolu telefon temin edildiği ve 6 bin avro paranın havale edildiğine dair iddiaları araştırmak için yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır? Yoksa bir araştırma yapmayı düşünüyor musunuz? 2013 yılında resmi olarak Türkiye’de Kullanımda olan kriptolu telefon sayısı kaç adettir? Bu telefonlar hangi kurumlara tahsis edilmiştir? Bu telefonlardan kayıp olan var mıdır? Varsa hangi kurumda kaç adet kayıp olmuştur?
Paris’te yaşanan cinayetlerden sonra; PKK’nin üst düzey yöneticileri ve kurucu kadrolarına yönelik suikast düzenleyenlerin parasal olarak ödüllendirilmesini öngören gizli bir düzenlemenin yapıldığına dair iddialar gündeme gelmiştir. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise bu kararı devletin hangi kurumu almıştır? Böyle bir düzenleme yapılmışsa bu halen yürürlükte midir? Ömer Güney’e bu kapsamda herhangi bir ödeme yapılmış mıdır?
Cinayetlerden sonra hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda öncelikle bu cinayetlerin ‘iç hesaplaşma’ olduğu iddia edilmiştir. Geçtiğimiz aylarda ise; ‘bu cinayetlerin çözüm sürecini baltalamak’ için işlendiği şeklinde açıklamalar yapılmıştır. Bu açıklamaların dayanağı nedir? Bu açıklamaların dayandığı bilgi ve belgeleri mahkemeler ve kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?
Cinayetlerden hemen sonra hükümet yetkililerince; benzer cinayetlerin Avrupa’nın başka ülkelerinde de işlenebileceğine dair yapılan açıklamalar hangi bilgilere dayanılarak yapılmıştır? Bu iddiaların dayandığı veriler halen güncelliğini koruyor mu?
19 Aralık 2014’te Almanya’da 3 Türk vatandaşının casusluk yaptıkları iddiası ile gözaltına alınıp tutuklandıkları bilgisi basına yansımıştır? Bu kişilerin Almanya da Türkiye adına yürüttükleri bir resmi görev var mıdır? Varsa bu görevin mahiyeti nedir?
Dışişleri bakanı bu kişiler ile ilgili avukat tuttuklarını beyan etmiştir. Yurt dışında gözaltına alınan her Türk vatandaşı için avukat tutulmakta mıdır? Şimdiye kadar kaç kişi için avukat tutulmuştur? Paris cinayeti tetikçisi Ömer Güney İçinde avukat tutulmuş mudur?
Paris’te 3 Kürt kadın siyasetçinin katledilmesi olayının çözüm süreciyle bir bağlantısı var mıdır? Varsa bu bağlantı nedir? Bu cinayetlerin aydınlatılmasının çözüm sürecine katkı sunacağını düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız bu cinayetlerin aydınlatılması için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?"