HDP'den Cizre ve Silopi'deki vahşetlere ilişkin önerge

HDP Milletvekili Aycan İrmez, Cizre ile Silopi'de Türk devletinin vahşetine ilişkin araştırma önergeleri verdi.

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez,  Cizre ile Silopi katliamlarının yıl dönümü vesilesiyle araştırma önergeleri verdi.

'CİZRE'DE 250'Yİ AŞKIN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ'

İrmez, Cizre'deki katliamlara dikkat çekerek, şunları belirtti:

"Sokağa çıkma yasağı süresince 250’yi aşkın kişi hayatını kaybetmiştir. Söz konusu sokağa çıkma yasağı boyunca Cizre’de meydana gelen, yazılı ve görsel medyaya da yansıyan birçok yargısız öldürme fiili hala aydınlatılmamış ve tam olarak açıklanmış değildir. İlki 23 Ocak 2016 tarihinde gündeme gelen kamuoyunun 'vahşet bodrumları' olarak adlandırdığı bodrumlardan ve bodrumların çevresinden 177 cenazenin çıkarıldığı bilinmektedir. Cizre’nin Cudi ve Sur mahallelerinde üç binanın bodrum katlarında aralarında onlarca yaralı bulunan en az 143 kişinin mahsur kaldığı bilgisi olduğu halde bu bodrum katlarına güvenlik güçlerince operasyon yapılmış, çocuk ve kadınlar dâhil bodrum katta mahsur kalanların tamamının katledildiği TRT tarafından ilan edilmiştir. Kamuoyuna yansıyan bütün bu vahim gelişmelere rağmen hükümet yetkilileri tarafından yıkılan bodrum katlarında ne yaşandığına dair bir açıklama yapılmamıştır. 3 binanın enkazından ve binaların çevresinden 23’ü çocuk 177 cenaze çıkartılmıştır. Bu cenazelerin neredeyse hepsinin parçalandığı ve yandığı tespit edilmiştir."

İrmez, bu ölümlerin sorumlularının araştırılması ve cezalandırılması bir tarafa, delillerin karartıldığı yönünde kanıtların bulunduğunu da vurguladı.

İrmez, Cizre’deki "sokağa çıkma yasağı"nın her gününün korkunç olaylara sahne olduğunu ifade ederek, "Bunun örneklerinden biri 10 Şubat 2016 tarihinde paylaşılan, bir kadının işkence edilmiş ve elbiseleri soyulmuş halde fotoğraflarının sosyal medya hesapları üzerinden teşhir edilmesidir. Kadının infaz edildikten sonra bedeni çırılçıplak soyulmuş, çıplak bedenine vahşi bir şekilde işkence uygulanmış ve teşhir amaçlı fotoğrafları çekilerek sosyal medya hesapları üzerinden dolaşıma sokulmuştur. Fotoğraflarda kadının cansız bedeninin başında duranların özel harekat timi olduğu net bir şekilde anlaşılmaktadır" dedi.

'10 BİNDEN FAZLA EV ZARAR GÖRDÜ'

Cizre’de 10 binden fazla evin zarar gördüğü ve bunların 3 bin kadarının hiç kullanılamayacak duruma geldiğini de kaydeden İrmez, talebini şöyle aktardı:

"14 Aralık 2015 tarihinde Cizre’de ilan edilen sokağa çıkma yasakları esnasında yaşanan ölümler, insan hakları ihlalleri ve hukuksuzlukların ortaya çıkarılması, bu ihlallerde dahili olanlarla ilgili soruşturmaların yürütülmesi, delillerin ve tanıkların dinlenerek sorumluların yargı önüne çıkarılması ile sokağa çıkma yasaklarının toplumda yarattığı maddi ve manevi tahribatların araştırılması amacıyla bir araştırma komisyonu kurulması elzemdir."

'SİLOPİ'DE 28 SİVİL KATLEDİLDİ'

İrmez, Silopi'de yaşananlara ilişkin araştırma önergesinde de, yine "sokağa çıkma yasakları"na değindi ve şunları belirtti:

"Silopi’deki sokağa çıkma yasakları esnasında en az 28 sivil yurttaş yaşamını yitirmiştir. En küçüğü 11 en büyüğü 81 yaşında 6’sı çocuk, 7’si kadın olmak üzere katledilen 28 yurttaşın tamamı sivildir. Bu yurttaşlar, evlerine havan topunun isabet etmesi, evlerinin içinde veya evlerinin avlusuna çıktıkları esnada hedef gözetilerek kurşunların hedefi olması, ambulansın gelişinin engellenmesi gibi farklı nedenlerle yaşamlarını yitirdiler. Bu cenazelerin hepsinin günlerce defnedilmesi engellenmiştir. Cenaze işkencesi denilen insanlık dışı uygulamayla insanların kendi cenazelerini bile sokaktan almasına izin verilmemiştir. 20 Aralık 2015 tarihinde komşusuna gitmek üzere evinden çıkan 11 çocuk annesi 57 yaşındaki Taybet İnan sokak ortasında keskin nişancılar tarafından katledildi. Taybet İnan’ın cenazesi 7 gün boyunca sokak ortasında bekletilmiştir. 

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Silopi’de kent günlerce ateş altına alınmıştır. Özellikle Cudi, Nuh, Başak, Şehit Harun ve Barbaros mahallerinde yüzlerce evin top ateşleriyle yıkılıp yakılması sonucu binlerce insan yerinden edilmiştir. Silopi halkına yönelik 'Evlerinden çıkmayan herkes hedef alınacaktır', 'Evlere gaz atılacaktır' çağrıları yapılmıştır. 

'ÜÇ KADIN SİYASETÇİ KATLEDİLDİ'

5 Ocak 2015 günü ise 3 Kürt kadın siyasetçi; DBP PM Üyesi Sêvê Demir, KJA Aktivisti Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eş Başkanı Pakize Nayir kolluk kuvvetlerinin saldırısı sonucu yaşamlarını yitirmiştir."