HDP, çocuk istismarını gizleyen hastaneleri Meclis'e taşıdı

 HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, cinsel istismara uğrayan çocuklarla ilgili kayıtların gizlenmesini Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, araştırma önergesi verdi. Beştaş, önergesinde İstanbul'da bulunan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde cinsel istismar sonucu oluşan gebelikten dolayı çocukların durumunun kayıtlarda gizlenmesini gündeme getirdi. 

'ARAŞTIRMA TALEBİMİZ REDDEDİLDİ'

Önergede şu ifadelere yer verildi:

"Geçtiğimiz ocak ayında kamuoyuna yansıyan ve ülke gündemini sarsan İstanbul Küçükçekmece'deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 5 aylık süreçte gelen, yaşları 18'in altında 39'u Suriyeli 115 çocuğun hamile olduğu ve bu bilginin gizlendiği olayın ardından İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2017 yılı boyunca 348'inin gebeliği kesinleşmiş 392 çocuk gebeliği vakasının, adli makamlara kanuna uygun şekilde bildirilmediği ortaya çıkmıştır.

Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ortaya çıkan bu vahim olayın ardından bu olay ve bunun dışında buna benzer ne kadar vaka varsa ortaya çıkarılması ve tedbir alınması için Meclis araştırması talep etmiş isek de talebimiz kabul görmemişti. Ancak benzer bir vakanın başka bir hastanede başka biçimde ortaya çıkmış olması durumun vahametini ve üzerine önemle eğilinmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır."

'GEBE OLMALARINA RAĞMEN...'

Çözüm üretmenin devletin en önemli sorumluluklarından olduğuna dikkat çeken Beştaş, şöyle devam etti:

"Bağcılar'da ortaya çıkan bu elim olaya dair gelinen aşamada İstanbul Valiliği tarafından bir açıklama yapılmış olup bu açıklamaya göre valilik Başhekim Profesör Ahmet Yaser Müslümanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 59 doktor hakkında soruşturma izni vermiştir. Valiliğin kararında '2017 yılında 18 yaş altı gebeliğini teşhis ve tespit ettikleri çocuk gebeleri, bildirim yükümlülüğüne rağmen bildirmeyerek 'sağlık meslek mensuplarının suçu bildirmemesi fiilini' işledikleri' iddiasıyla soruşturma açılmasına izin verildiği kaydedilmiştir. Yine ilgili kararda 348 çocuktan birinin 13 yaşında, 14'ünün 14 yaşında, 36'sının 15 yaşında, 95'inin 16 yaşında ve 203'ünün 17 yaşında olduğu belirtilmektedir. Edinilen bilgilere göre kararda ayrıca çocukların gebe olmasına rağmen kadın hastalıkları ve doğum bölümü yerine dahiliye ya da çocuk hastalıkları bölümlerinde hasta kaydı açıldığı hususu da belirtilmiştir."

'SURİYELİ ÇOCUKLAR DAHA KORUMASIZ'

Çocuk istismarının ciddi boyutlara ulaştığını vurgulayan Beştaş, "Ayrıca Suriyeli çocuk sayısının da bir hayli fazla olduğu dikkate alındığında onların çok daha korumasız bir yerde durdukları açıktır" diye ekledi.

"Meclis sorumluluk almalı ve Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşanan bu olaylarla birlikte çocuk istismarına ilişkin bir çalışma yapmalıdır" diyen Beştaş, konuya ilişkin Meclis araştırması istedi.