HDP: AKP iş cinayetlerine devam ediyor!

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, AKP politikalarının sonucu olarak iş cinayetlerinin sürdüğüne dikkat çekti.

HDP Emek, Ekonomi, Tarım ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, iş cinayetlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"AKP iktidarı boyunca iş cinayetlerinde yaşamını yitiren insan sayısı 2018 yılı itibariyle en az 22 bin 500 kişiye yükseldi" diye başlayan açıklamada, "Kâr ve rant hırsı nedeniyle bu sayıya her gün 5-6 kişi daha dahil oluyor. İş cinayetleri, seri ve toplu cinayetlere dönüşmüş durumda. Her gün çok sayıda işçi “iş kazası” adı verilen cinayetlerle katlediliyor, sakatlanıyor" denildi.

'SADECE BİR YILDA BİN 923 İŞÇİ...'

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"İSİG Meclisinin 2018 yılı raporu bu katliamın boyutlarını isim isim açığa çıkarıyor. 2018 yılında Türkiye’de her yaş grubundan birçok sektörde çocuk, mülteci ve kadınların yaşamını yitirdiği ve sadece bir yılda bin 923 işçinin iş cinayetleri kapsamında katledildiği görülüyor. Yeni yılın ilk haftasında Bursa’da, Çorum’da, Gebze’de ve birçok yerde iş cinayetleri devam etti. 

Esnek, güvencesiz, kayıt dışı ve kuralsız çalışma biçimleri iş cinayetlerinin artmasının en önemli nedenlerinden biridir. İş yerlerinde bilinçli olarak gerekli denetim yapılmıyor. Bin bir zorlukla mahkeme önüne çıkarılan patronlar ya da yöneticiler bir biçimde serbest bırakılıyor, ceza almıyorlar. Yasaların da caydırıcı olmaması nedeniyle iş cinayetlerinin önü alınamıyor. İş cinayetleri cezasız bırakılıyor.

İş cinayetlerinin temel nedeni AKP iktidarının ve Erdoğan rejiminin her şeyi emeğin yağması ve doğanın talanına dayalı olarak baskı ve zorla yürütmeye çalıştığı sermaye birikim rejimidir. Bu rejimde güvenli ve sağlıklı çalışma koşulu, insanca yaşam düzeyi yoktur. Her şey sermayenin ihtiyaçlarına uyarlanmış durumdadır. Az maliyet çok kar, az zaman çok iş kuralı temel düstur olarak benimsenmiştir. Emeğin sömürüsü için iş cinayetleri devam ettiriliyor. Bu nedenle bütün iş cinayetlerinin siyasi sorumlusu Erdoğan rejimi ve AKP iktidarıdır."

'SES ÇIKARALIM'

HDP'li Günay Kubilay, açıklamasının sonunda da şöyle dedi:

"Tüm işçileri, sendikaları ve demokratik kamuoyunu AKP iktidarının yol açtığı iş cinayetlerine karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz. HDP olarak bu katliamların sorumlularından hesap sorulana kadar mücadelemize devam edeceğiz."