HDP, Êzidîlerin Cimaya Şîxadî Bayramı'nı kutladı

HDP, Êzidîlerin Cimaya Şîxadî Bayramı'nı kutlayarak, "Êzidîlerin her yıl olduğu gibi bu yıl da Laleş topraklarında Cimaya Şîxadî Bayramı için cem olmaları; tekçi, farklılıklara tahammülü olmayan zihniyetlere verilecek en iyi yanıttır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu Sözcüsü Çilem Küçükkeleş, bugün bir yazılı mesaj yayımlayarak, Êzidîlerin Cimaya Şîxadî Bayramı'nı kutladı.

Mesajda, "Mezopotamya’nın kadim inanç gruplarından Êzidîlerin her yıl 6-13 Ekim tarihleri arasında kutladıkları, bu vesile ile kendileri için kutsal olan Laleş topraklarını ziyaret edip ulularına, pirlerine niyaz oldukları, hac görevini yerine getirdikleri Cimaya Şîxadî Bayramı’nı kutluyor ve bu bayramın coğrafyamıza huzur, barış ve özgürlük getirmesini temenni ediyoruz" denildi.

'TEKÇİ ZİHNİYETLERE YANIT OLUNMALI...'

Küçükkeleş, Êzidîlerin, Şengal’de 73’üncü kez fermana, soykırıma maruz kaldığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Şengal Soykırımı üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen Êzidî toplumuna yönelik baskı, şiddet ve tahammülsüzlükte değişen bir şey olmadı. Şimdi de Cimaya Şîxadî Bayramı için Şengal’den Laleş’e gitmek isteyen Êzidîlerin önüne yeni engeller çıkarılıyor. Bütün engellemelere, ferman, katliam ve soykırımlara rağmen Êzidîlerin her yıl olduğu gibi bu yıl da Laleş topraklarında Cimaya Şîxadî Bayramı için cem olmaları; 'biz buradayız' ve 'her daim inancımız, ritüellerimiz, kimliğimiz ve özgünlüğümüzle burada olacağız' demeleri tekçi, farklılıklara tahammülü olmayan zihniyet ve yaklaşımlara verilecek en iyi yanıttır.

Bu vesileyle bir kez daha Êzidîlerin varlığının, birliğinin, dirliğinin simgesi olan Cimaya Şîxadî Bayramı’nı kutluyor; barış ve huzur içinde bir bayram geçirmelerini, çekilen acıların son bulmasını, gelecek günlerin özgürlük getirmesini diliyoruz."