HDK Genel Meclis toplantısının sonuç bildirgesi

HDK 8. Dönem 1. Genel Meclis toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, AKP rejimine teslim olunmayacağı belirtilirken, "Sömürü, zulüm ve baskıya karşı mücadele edecek ve kazanacağız" mesajı verildi.

HDK'nin 17 Aralık'ta topladığı 8. Genel Kurulu'nda belirlenen Genel Meclisi, ilk toplantısını dün İstanbul'da yaptı. Toplantının sonuç bildirgesinde, "Mevcut tekçi, inkarcı, cinsiyetçi, ırkçı politikalar halklarımızın eşit koşullarda birlikte yaşama taleplerini bastırma üzerine kuruldur. Bu politikalarla yolun sonuna gelinmiştir. Bu politikalar halklarımıza acı, gözyaşı ve katliamdan başka bir şey vermemektedir" denildi.

Bildirgede, Saray'ın despotik rejiminin sürdürülmesi imkanlarının giderek azaldığı değerlendirmesi yapılarak, "Rejim yaşadığı umutsuzluk nedeniyle tüm demokrasi, özgürlük ve barış isteyen güçlere saldırmaktadır" vurgusunda bulunuldu.

'TESLİM OLMAYACAĞIZ'

Son KHK ile asker ve polisin silah kullanmasının serbestliği yanında sivil paramiliterlerin de silah kullanmasının, katliamlar yapmasının serbestleştirildiği kaydedilen sonuç bildirgesinde, aynı KHK'da tek tip elbise düzenlemesinin de olduğu hatırlatıldı.

Tek tip elbisenin hedefi olarak "tutsakların iradesini kırma ve teslim alma yanında tüm toplumun teslim alınmasını" vurgusunu yapan HDK, şöyle devam etti: "Faşizme karşı mücadelede tecrit politikalarını kırmak, cezaevlerindeki direniş ile toplumsal direnişi buluşturmak oldukça önemlidir. Halkların Demokratik Kongresi olarak, Saray'ın geliştirmeye çalıştığı katliam hazırlıklarına ve tek tip elbise dayatmasına teslim olmayacağız. HDK olarak, tek tip elbise dayatmasına karşı bütün mücadelelerin içinde yer alacağız. Bu mücadele tek başına tutsakların omuzuna bırakılamaz. Tutsakların içeride sürdürdüğü açlık grevleri demokrasi güçlerine mücadele çağrısıdır. Mücadele asıl olarak dışarıdaki demokrasi ve özgürlük güçlerinin omuzlarındadır. Tüm demokrasi güçleri ile birlikte tek tip elbise dayatmasını püskürtme kararlılığı içinde olduğumuzu belirtiriz."

HDK Genel Meclisi, ölüm yıl dönümleri olan Sêvêler ve Sakineler'i de andı.

"Faşizmin toplumu dinsel eksende dönüştürme operasyonu sürdürmektedir" denilen sonuç bildirgesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bunun temel kurumu olarak kullanıldığı belirtildi, fetvaları hatırlatıldı.

Mezarlıklara yönelik saldırılar ve cenazelerin kaçırılması da hatırlatılan sonuç bildirgesinde, "Saray iktidarına karşı mücadele aynı zamanda insanlık adına mücadele haline gelmiştir" denildi.

GÜNEY, İRAN VE ROJHİLAT HALKLARI SELAMLANDI

Sonuç bildirgesinde ayrıca kapitalizm kendi sınırlarına dayandığı değerlendirmesi yapılırken, kapitalizmin krizinin bir sonucu olarak Güney Kürdistan'da, İran ve Rojhilat'ta gelişen mücadelenin meşru ve haklı olduğu ifade edildi. Sonuç bildirgesinde, "HDK olarak, Güney Kürdistan ve İran halklarının mücadelesinin yanındayız" denildi.

BİR ARAYA GELME ÇAĞRISI

Sonuç bildirgesinde, şu ifadeler yer aldı:

"HDK, yeni dönemde faşizme karşı mücadelenin sorumluluğu ve bilincinde olarak; önceliği OHAL'e karşı mücadele olmak üzere, faşizme karşı mücadeleyi demokrasi güçleri ile birlikte büyütme kararlılığını yeniden vurgular. Tüm tarafları ve muhataplarını her türlü kaygıyı bir kenara iterek demokratik birliktelikler içinde bir araya gelmeye çağırır.

Faşizmin her türlü zorbalığına ve baskılara karşı halklarımız demokratik direniş ve öz savunma temelinde mücadele edebiliriz. Öz savunmanın bugünkü karşılığı örgütlenmektir. Bugün her düzeyde ve her yerde HDK meclislerinin kurulmasının taşıdığı güncel önem bir kez daha kendisini göstermektedir. HDK, bu inançla, örgütlenme çalışmalarına hız verir.

Devletin ve sermayenin bütün baskı ve saldırılarına karşın, halklarımız alternatifsiz ve çaresiz değildir. Bütün bu baskılara karşı direnme ve kazanma geleneğine sahiptir. Bu sömürü, zulüm ve baskıya karşı mücadele edecek ve kazanacağız."