Hasta tutsak Fatma Tokmak için buluşuldu

İHD, 362’nci F Oturumu'nda durumu giderek ağırlaşan hasta tutsak Fatma Tokmak’ın derhal serbest bırakılmasını istedi. Eylemde, İmralı tecridinin son bulması gerektiği de belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirmek istediği F Oturumunun 362’ncisi yine polis engelline takıldı. Bu keyfi engel üzerine İHD binası önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları, bu haftaki eylemde hasta tutsak Fatma Tokmak’ın giderek ağırlaşan sağlık durumuna dikkat çekti. “Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır”, “Hasta mahpus Fatma Tokmak serbest bırakılsın” yazılı pankartlarının açıldığı eylemde, açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu Üyesi Hatice Onaran okudu. 

'İMRALI HAPİSHANESİNDEKİ TECRİT İŞKENCESİNE SON VERİLMELİ'

İmralı tecridine kaldırılması için Leyla Güven’in öncülüğünde 300 üzerinde siyasi tutsağın açlık grevini sürdürdüğü hatırlatarak sözlerine başlayan Onaran, 1 Mart’tan itibarıyla hapishanelerde tutulan yüzlerce tutsağın daha süresiz açlık grevine başladığına dikkat çekti. Devlete kendi yazılı yasalarına uygun davranmaya ve tecridin derhal sonlandırılmaya çağıran  Onaran, “Açlık grevinde olanların taleplerinin karşılanmasını, İmralı hapishanesi başta olmak üzere hapishanelerde uygulanan tecrit işkencesine son verilmesini istiyoruz. Tecrit işkencedir, işkence insanlık suçudur” dedi. 

'FATMA TOKMAK’IN DURUMU AĞIRLAŞIYOR!'

Bu hafta kalp hastası tutsak Fatma Tokmak’ın giderek ağırlaşan sağlık durumunu gündeme taşıyan Onaran, "Fatma Tokmak, Aralık 1996'da gözaltına alınıp ağır işkence gördükten sonra tutuklandı. Türkçe bilmeyen ve Kürtçe ifade vermek isteyen Tokmak'ın ifadesi alınmadan müebbet hapis cezası verildi. Gördüğü işkence nedeniyle Fatma Tokmak, kalp yetmezliği hastalığına yakalandı. Adli Tıp raporuyla 2006'da serbest bırakılan Tokmak ifadesi dahi alınmadan verilen hapis cezası Yargıtay'da onaylanınca, 2010 yılında tekrar tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'ne konuldu. Halen burada tutuluyor."

TİHV RAPORUNA RAĞMEN SERBEST BIRAKILMIYOR 

Sürekli ilaç kullanan ağır kalp sorunu yaşayan Fatma Tokmak’ın solunum güçlüğü de çektiğini aktaran Onaran, kullandığı bu ilaçlardan kaynaklı kadın hastalığı sorunları ortaya çıktığına işaret etti. Tokmak’ın bu nedenle, 2018'in sonlarında acil olarak hastaneye kaldırıldığını hatırlatan Onaran, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İstanbul Şubesi'nin verdiği ‘hapishanede kalamaz’ raporuna rağmen Adli Tıp Kurumu'nun düzenlediği ‘hapishanede kalabilir’ raporundan kaynaklı serbest bırakılmadığını belirtti. Onaran, Tokmak’ın 2015'de yılında acil olarak kaldırıldığı hastanede hemen ameliyata alınması gerektiği belirtilmesine rağmen; ameliyat sonrası en az bir ay yoğun bakımda tedavi altında tutulması gerektiği için ameliyatın yapılmadığını ifade etti. 

TOKMAK’IN KANAMASI DURMUYOR 

Onaran, 25 Şubat günü ziyaretine giden bir yakının aktarımlarını paylaşarak, Fatma Tokmak’ın son durumunu şöyle anlattı: “25 Şubat günü ziyaretine giden yakınına kanamasının hiç durmadığını belirten Tokmak, kan takviyesi için sürekli hastaneye götürülmesi gerektiğini söylemiştir. Kelepçeli muayene dayatması nedeniyle tedavisi yapılmadığı gibi, kan takviyesi için hastaneye götürülmesi de aksatılmaktadır. Bununla beraber, yaklaşık 3 yıldır ağrıyan dişi için hastaneye götürülmemesi onun yaşamını daha da zorlaştırmaktadır.”

Onaran son olarak, Fatma Tokmak'ın ve durumu ağır olan tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi. 

Eylem atılan, “Fatma Tokmak serbest bırakılsın”, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın”, “Tedavi haktır engellenemez”, “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır”, “İnsan haklarıyla insandır” sloganlarıyla  sona erdi.