Hakkari kayyumunun yolsuzlukları HDP raporunda

HDP Hakkari İl Örgütü, belediyelerini gasp eden kayyumların yolsuzluklarına ilişkin rapor açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari İl Örgütü, 2014 yerel seçimlerde kazandığı ve iktidar tarafından gasp edilen belediyeye 11 Eylül 2016 yılında atanan kayyumun yolsuzluklarına ilişkin açıklama yaptı. İl örgütü binasında yapılan açıklamaya HDP Hakkâri Milletvekili Sait Dede, İl Eşbaşkanı Sinem Seven, görevi gasp edilen Yüksekova Belediye Eşbaşkanı İrfan Sarı ve meclis üyeleri katıldı. Açıklamayı yeri kayyumla işgal edilen Hakkari Belediye Eşbaşkanı Hümeyra Armut okudu.

Armut, "Bu rejim, kötülük üzerine kurulmuş ve gaspçı; hafıza ve kültür kırımını esas alıyor; seçme ve seçilme iradesini yok sayıyor, kadın kazanımlarını ortadan kaldıran, her türlü rantı, yolsuzluğu ve usulsüzlüğü kendine hak görüyor" dedi.

YANDAŞ FİRMALARA MENFAAT, BELEDİYEYE ZARAR

Hakkari Belediyesi'ni 207 milyon 733 bin TL borç ile devraldıklarını ifade eden Armut, bir önceki kayyumun yaptığı usulsüzlükleri de şöyle sıraladı:

“*İller Bankası Genel Müdürlüğünce 2013 yılında yapılan Hakkâri merkez içme suyu yapım işi yaklaşık 33. 000.000 TL bedel ile ihale yapılmış ve işin bitim süresi 2017 olmasına rağmen belediyeye geldiğimizde işin halen bitmediğini fakat işin geçici kabulünün yapıldığını gördük. Bu 3 yılda firmaya usulsüz süre uzatımları verilmiş bu firmaya menfaat sağlarken belediyeyi de büyük zarara uğratmıştır.

'HALKIN TEMEL HAKKI PEŞKEŞ ÇEKİLDİ'

*Belediyeye yaklaşık müşavirlik kredi faizi ve belediye başkanlığınca yapılan harcamalar dâhil toplam 2020 yılı itibariyle 60 milyon TL’ye mal olmuştur. *İçme suyu şebeke ihalesinde yapılan usulsüzlükler net bir şekilde ortada olmasına rağmen tüm bunlar görmezden gelinerek halkın temel hakkı yandaş firmalara peşkeş çekilmiştir.

*2017 yılında mezbaha yapımı için 510 bin TL bir kesim atölyesi alınmış ve 2018’de 267 bin TL'ye heyelan bölgesi olan Sümbül Mahallesi mevkinde de bir mezbahane yapılmıştır. Bölgedeki toprak kaymasından kaynaklı yapılan istinat duvarı işe yaramamış ve mezbahanede çatlaklar oluşturarak mezbahaneyi kullanılmaz hale getirmiştir. Belediyenin aktif bir birimi olmasına rağmen mezbahanenin yapıldığı alana araçların gideceği bir yolun yapılmadığı, mezbahanenin suyunun akmadığı, elektriğin olmadığı ve kanalizasyon hattının tam olarak döşenmediği görülmüştür.

ASFALTLAMA ADI ALTINDA 500 BİN ZARAR

*31 Mart seçimlerinden önce sadece siyasi çıkar ve yandaşa para kazandırma amacıyla kış aylarında asfaltlama çalışmaları adı altında 6 milyon 500 bin TL kamu zararı yapılıyor. Kışın ortasında yapılan asfaltlama bir iki ay geçmeden asfaltın yüzde 90 çökmüştür.

İHALELER AYNI FİRMALARA

* Hakkâri merkezde 500 firma bulunmaktadır. Ancak 2018 yılı faaliyet raporunda olduğu gibi bu firmalar göz ardı edilmiş, ihalelerin çoğu aynı firmalara verilerek kamu yararı göz ardı edilmiştir.

*Kent park olarak bilinen ve iller bankasından kredi yoluyla yapımı tamamlanan yaklaşık 2 milyon 700 bin TL’ye mal olan işle ilgili proje ve ekleri incelendiğinde çocuk oyun grupları, spor aletleri ve parktaki aydınlatma imalatlarının Türkiye’de sadece tek bir firmayı işaret etmektedir."