Hakan Fidan’ın yeğeni Türk işgaline karşı Bradost’ta

Türk devletinin Başurê Kürdistan’ı işgal saldırılarına karşı yürütülen savaşta yer alanlardan biri de HPG gerillası Egîd Zilan. Egîd özel savaş elemanı MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın yeğeni.

Türk devletinin Başurê Kürdistan’a yönelik başlattığı işgal saldırılarına karşı HPG/YJA Star gerillalarının Şehid Piroz ve Şehid Agirî hamlesi sürüyor. İşgalci Türk ordusuna karşı HPG/YJA Star gerillaları Bradost alana bağlı Lêlikan bölgesinde etkili eylemler gerçekleştiriyor.

İşgale karşı savaş cephesinde yer alan gerillalardan biri de Egîd Zilan. Van’ın Erciş ilçesinden olan Egîd, Türk özel savaş elemanı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan’ın yeğeni. 2015 yılında HPG’ye katılan Egîd, tıpkı Hakan Fidan gibi Kürtlerin asimile edildiği merkezler olan Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında (YİBO) büyümüş.

“YİBO’larda Hakan Fidan’lar yetiştiriliyor” diyen Egîd, Xakurkê’de savaş cephesinde işgale karşı bir mevzide; Hakan Fidan’ı da YİBO’da büyüdüğünü ve ‘devletin Kürdü’ yapılmak istenen çocukların hikayesini ANF’ye anlattı.

‘HAKAN FİDAN’DA YİBO’DA BÜYÜDÜ’

Kürt çocuklarına okumak için YİBO’lardan başka seçenek sunulmadığını ve ailelerinde çocuklarını buralara gönderdiğini belirten Egîd Zilan, “Biz ve çevremizdeki çocuklar genelde YİBO’da okuduk. Bunun için kendi kültürümüz yerine, Türk devletini asimile politikaları ile yetiştik. Asimile tarzları da şiddetleydi. Ancak bu yalnız Kürt çocukları için geçerliydi. Türk çocuklarına şiddet uygulamazlardı. Çünkü aileleri kabul etmezdi bizim ailelerimiz ‘büyük insan’ olmanın tek yolu okumak olduğunu bunun için hangi koşullar altında olursak olalım bizi ısrarla okutmak istiyorlardı” dedi.

Çevresinin sürekli Hakan Fidan’ı örnek gösterdiğini dile getiren Egîd, “Yanı başlarında her gün yaşanan onlarca katliamda Hakan Fidan’ın eli yokmuş gibi anlatırlardı. Biz Kürt’tük ve Hakan Fidan Kürtleri katlediyordu. Ailemin bu örneklerini hiçbir zaman anlayamadım. Büyük insan olmak Hakan Fidan gibi kardeşini öldürmek miydi? Çocuk olduğumuz için kimse ile paylaşamadığımız ve kimsenin anlamak istemediği YİBO da okumaya devam ediyorduk” şeklinde konuştu.

‘FİDAN’LARDAN İNTİKAM ALMAK İÇİN KATILDIM’

“Katılımında en önemli etkenlerden birinin de Hakan Fidan ve onun gibi devşirme Kürtler eliyle halkımızın katledilmesiydi” diye sözlerini sürdüren Egîd Zilan, “Hakan Fidan ile olan akraba yakınlığımız. Dedem ile babası öz kardeşti. Yani amcam olurdu. Ailemiz içinde Hakan Fidan’ı ret edende benimseyende vardı” diye anlattı.

Çocukluktan itibaren Türk devletinin Kürt düşmanlığına karşı çelişkilerinin olduğunu ancak 2011’den sonra bunun netleştiğini kaydeden Egîd, “Kürt düşmanlığını en çok 2011 yılında gerçekleşen depremde anladım. Müge Anlı’nın Allah’ta Kürtlerin ölmesini istiyor sözü çok şey ifade ediyor. Allah neden kendi yarattığı bir dilden insanı yok etmek isteyebilir ki. Burada ciddi bir düşmanlık yatıyordu. O depremde yüzlerce insan hayatını kaybetti. Her geçen gün Kürt düşmanlığı artıyordu” dedi.  

‘ZAFER HAMLEMİZ DE BÜYÜK ADIMLAR ATIYORUZ’

MİT denetiminde Başurê Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarının gerçekleştirildiğini ve buna karşı büyük bir savaşın yürütüldüğüne işaret eden Egîd Zilan sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz de işgale karşı bu alanda mevzilenmekteyiz. Kürdistan özgürlük gerillası olarak başlattığımız Şehid Piroz ve Şehid Agirî hamlesini her gün daha ileriye taşırma ve mutlak bir zafer sözünü verdik. Hamle kapsamında eylemlere dahil olup işgalcileri topraklarımızdan çıkarma savaşını veriyoruz. Hamlemiz kapsamında gerçekleşen eylemler her gün daha çok genişliyor ve zafere bir adım daha yaklaşıyor.”