'Hak savunucuları baskılara boğun eğmeyecek'

Amed merkezli siyasi soykırım saldırılarında gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısı yapan İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı, “Hak savunucuları, bu baskılara hiçbir zaman boyun eğmeyecek” dedi.

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı, Amed merkezli siyasi soykırım gözaltılarına dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, saldırılar sonucu dün sabah saatlerinde, aralarında İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı (İHSDA) bileşenlerinden Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi avukat ve hak savunucularının yanı sıra, gazeteci, siyasetçi ve sanatçıların da bulunduğu yüzün üzerinde kişinin gözaltına alındığı hatırlatıldı. 

‘SAVUNMA HAKKI ENGELLENDİ’

Hukukçuların, basın emekçilerinin, siyasetçi ve sanatçıların haber verilmesi veya çağrılmaları halinde ifade verebilecek durumda olmalarına rağmen, hukuka ve insan hakları temel ilkelerine aykırı bir biçimde ev baskınıyla gözaltına alındıklarına dikkat çekildi. Açıklamada, “Ev ve ofislerinde yasalarda öngörülen koşullara uyulmadan aramalar yapılması, dosyada gizlilik kararı alınması ve 24 saat avukat kısıtlaması kararı verilmesi hukuka aykırı olup, bu yolla gözaltına alınanların hukuki yardım alma ve savunma hakkı engellenmiştir” denildi. 

POLİTİK SAİKLİ OPERASYON

Gözaltına alınan kitleye ve zamanlama bakımından söz konusu operasyonun adil, demokratik seçim ortamına ve seçim güvenliğine yönelik kabul edilemez bir müdahale niteliğinde olduğu vurgulanan açıklamada, “Özellikle Kürt seçmenin yoğunlukta olduğu bölgelerde seçim güvenliğini sağlayacak, seçim süresince yaşanabilecek hukuka aykırılıklar ve hak ihlalleri ile mücadele edecek hukukçulara, hakikati ortaya çıkaracak basın emekçilerine ve siyasi iktidara muhalif tüm kesimlere yönelik artan hedef göstermelerin ve müdahalelerin tesadüfi olmadığı aşikardır. Masumiyet karinesi başta olmak üzere, operasyonun hedefi haline getirilen kişilerin her koşulda korunması gereken temel hak ve özgürlüklerini hiçe sayan İçişleri Bakanı’nın bu konudaki açıklaması, operasyonun arkasındaki politik saiki ortaya koymaktadır” ifadeleri yer aldı. 

SERBEST BIRAKILMALARI ÇAĞRISI

Açıklamanın devamında şunlar yer aldı: “İHSDA olarak yasalara ve evrensel hukuk ilkelerine aykırı bir şekilde hak savunuculuğunun kriminalize edilmesini hiçbir şekilde kabul etmediğimizi bir kez daha yineliyor, gözaltına alınan hak savunucularının bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Hak savunucuları, bu baskılara hiçbir zaman boyun eğmeyecek ve hak ihlallerine karşı mücadele etmekten asla vazgeçmeyecektir.”