Gysi: Türkiye İncirlik'ten aldığı bilgilerle Kürtleri bombalıyor

Sol Partinin önde gelen isimlerinden Gregor Gysi, İncirlik’te elde edilen bilgilerle Kürtlerin bombalandığını belirterek Türkiye'de görev yapan bütün Alman askerlerinin geri çekilmesini talep etti.

Almanya'da uzun süre Sol Parti'nin liderliğini yapan Gregor Gysi, Türkiye'de görev yapan bütün Alman askerlerinin geri çekilmesini talep etti. Türkiye'de bulunan Alman ordusunun Suriye'nin hava sahasından topladığı bilgileri NATO'ya aktardığına dikkat çeken Gysi "Türk ordusu bu bilgileri kullanarak Kürtleri bombalıyor" dedi.

Federal Savunma Komisyonu üyesi bir grup parlamenterin İncirlik üssünde bulunan Alman birliklerini ziyaret etme isteğinin Ankara tarafından bir kez daha red edilmesi ardından başlayan kriz sürüyor. Alman muhalefet partileri İncirlik Üssü’nde görevli askerlerin derhal çekilmesini talep ediyor.

Tartışmalara katılan ve uzun süre Sol Parti'nin liderliğini yapan Gregor Gysi ise NATO şemsiyesi altında Türkiye'de görev yapan bütün Alman askerlerinin geri çekilmesini istedi. Konuya ilişkin sosyal medya sitesi Facebook üzerinden hazırladığı bir videoyu paylaşan Gysi, Almanya'nın Türkiye ve Kürt politikasına ilişkin sert eleştirilerde bulundu.

"ALMANYA DOLAYLI ŞEKİLDE KÜRT KATLİAMINA YARDIMCI OLUYOR"

Kısa bir sürede yarım milyona yakın kişi tarafından izlenen videoda Gysi "Türkiye'de görev yapan Alman ordusu silah ve askeri teçhizatlarıyla Suriye'nin bütün havasını izliyor, topladığı bilgileri NATO'ya gönderiyor. Bu bilgiler ABD, diğer NATO ülkeleri ve aynı zamanda Türkiye tarafından kullanılıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin bu bilgileri kullanarak Suriye'deki Kürtleri bombaladığına dikkat çeken Gysi "Fakat aynı Kürtler İŞİD'e karşı karada mücadele ediyor. Eğer durum böyleyse Türkiye de bu silahlarını Kürtlere yönelterek aslında ABD'ye yöneltmiş oluyor. Ancak her halükarda bizim askerlerimiz dolaylı şekilde Kürt katliamına yardımcı oluyor" dedi. Alman politikacı devamla Federal Hükümet'e şu soruyu yöneltti:

"Peki şunu sorabilir miyim; IŞİD'e karşı savaşan Kürtlerin tarafında mıyız, yoksa Kürtlere karşı mücadele eden Türkiye tarafında mıyız? Burada bir bütün olarak görülen mantıksızlığı bir kenara koyarak şunu söylüyorum; Türkiye ve Ortadoğu'da askeri olarak hiç bir işimiz yok. Bu yüzden Türkiye'deki askerlerimizi ve silahlarımızı derhal geri çekmeliyiz."

MERKEL HÜKÜMETİ ÇARK ETTİ!

Bu arada Federal Meclise muhalefet partilerince verilen Alman askerlerinin İncirlik’ten çekilmesine ilişkin önerge dün akşam saatlerinde parlamentoda tartışıldı. Mhalefette yer alan Yeşiller Partisi ve Sol Parti'nin sunduğu önerge ilişkin konuşan hükümet cephesi ise çelişkili açıklamalarda bulundu. Merkel'in başbakanlığındaki federal hükümet adına konuşan Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) milletvekili Roderich Kiesewetter şunları söyledi:

"Türkiye’nin, Alman milletvekillerinin İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermemesi savunulamaz bir durum. Ancak askerlerin İncirlik’ten çekilmesine karşıyım. Askerlerin tek taraflı ve hemen çekilmesi Avrupa’nın ve Almanya’nın çıkarına değildir.  Askerlerin çekilmesi bazı sonuçlar doğurabilir, bu Türkiye’yi izolasyona götürebilir ve Almanya ile Türkiye arasındaki bir meseleye dönüşebilir."

Konunun NATO’da diplomatik seviyede ele alınmasını gerektiğini belirten Kiesewetter'in "Önemli olan askerlerin iyi bir şekilde yönetilmesi ve hükümetin ordu sorumlusunun askerleri ziyaret etmesi. Bu konu Savunma Komisyonu'nda sakin bir biçimde tartışılmalı" şeklinde konuşması ise dikkat çekti.

Ancak Sol Parti ve Yeşiller üyesi vekiller önergenin kabul edilmesini ve askerlerin geri çekilmesi gerektiğini bildirdiler. Tartışmaların ardından yapılan oylamada önerge, Yeşiller Parti ve Sol Parti oylarına karşı hükümet partileri SPD ile CDU/CSU'lu milletvekillerinin oylarıyla Dışişleri Komisyonuna sevk edildi.

GABRİEL: ABD DEVREYE GİRSİN

Halbuki dün gündüz saatlerinde ABD’de resmi temaslarda bulunan Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İncirlik krizi nedeniyle şayet Türkiye’den çekilme söz konusu olursa, bunun sadece İncirlik’te görevli askerleri kapsamayacağına dikkat çekmişti.

ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile görüşmesinde İncirlik’te görevli Alman askerlerin ziyaretine izin verilmesi konusunda Amerika’nın devreye girmesini isteyen Gabriel "ABD Türkiye’yi ikna etsin" çağrısını yapmıştı.

İncirlik ile NATO misyonu çerçevesinde Konya’da konuşlandırılan erken uyarı uçakları AWACS’ların birbiriyle ilintili olduğunu söyleyen Gabriel, "Bu entegre bir karar. Ben her iki konunun birbirinden ayrılmasının zor olduğunu düşünüyorum” diye konuşmuştu.

AWACS VE TORNADO'LAR ALMANYA'YA EMANET!

NATO içinde görev yapan erken uyarı uçağı AWACS’ların personelinin üçte biri Alman askerlerinden oluşuyor. İncirlik'te ise bulunan 260'ya yakın Alman askeri ise tornado keşif uçaklarıyla DAİŞ ile mücadele eden koalisyon çerçevesinde mücadelede yer alıyor.

Haziran 2016'da Alman Federal Meclisi'nin 1915 yılındaki Ermeni katliamını oy çokluğuyla "soykırım" olarak kabul etmesinden başta Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk yetkililer "O karara onay vekilleri ülkemize sokmayacağız" diyerek Alman vekillerinin İncirlik Üssü'nü ziyaret etmesini engellemeye başlamıştı.