Güney Kürdistan heyeti, İran yetkilileriyle görüştü

Tahran'a giden Güney Kürdistan heyeti İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Elî Şemxanî ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü.

Tahran'a giden Güney Kürdistan Bölgesi Başbakanı Nêçîrvan Barzani, yardımcısı Qûbad Talabani ve KDP Başkanlık Divanı üyesi Fûad Hisên'den oluşan heyet, İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Elî Şemxanî ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü.

İran medyasında yer alan haberlere göre, Nêçîrvan Barzani görüşmede, "İran İslam Cumhuriyeti, Irak’ta daima Kürtlere destek verdi. Kürdistan Bölgesi ile İran’ın ilişkileri tarihidir. Kürdistan Bölgesi, İran’la ilişkilerinden gurur duyuyor" dedi.

Şemxanî de güvenlik konusunda "kırmızı çizgileri" olduğunu belirterek, "Bazı inkılap karşıtı örgütlerin Kürt bölgelerinden gelerek askerlerimizle vatandaşlarımızı terör edip Kürdistan Bölgesi sınırlarına geri dönmesi ve arkasından da bu çirkin olayı üstlenmesi asla kabul edilemez" diye konuştu.

Ruhani ile yapılan görüşmede de Ruhani'nin "İran ile Irak milletleri arasındaki yakın ilişkilerin daha da gelişmesi yönünde elimizden geleni yapmamız gerekiyor. İstikrar ile güvenlik konuları gelişim ve refaha erişmenin gerekli unsurlarıdır ve bu iki etkenin herhangi bir bahaneyle ortadan kaldırılmasına izin vermemeliyiz" dediği aktarıldı.

Barzani'nin de “Biz her zaman tek parça bir Irak’ı destekliyoruz ve tüm tarafların da Anayasa’ya uyarak sorunları çözmeye çalışması gerektiğini düşünüyoruz" dediği belirtildi.