Günay: Tecrit savaşı derinleştiriyor

HDP Milletvekili ve Öcalan'ın avukatı Ebru Günay, İmralı tecridinin savaşı derinleştirdiğini belirtirken, barışçıl ortam için Öcalan'la görüşülmesi gerektiğini söyledi.

Günay, “OHAL’in kaldırılmasıyla süresiz görüş yasağı kaldırılacak mı" diye sordu.

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük 5 Nisan 2015 tarihinden sonra ağırlaştırılan tecrit sürüyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili ve aynı zamanda Öcalan’ın avukatı olan Ebru Günay, Öcalan tecride ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘TECRİT, SAVAŞ, KATLİAM BİRLİKTE UYGULANIYOR'

MA'nın haberine göre, 15 Şubat 1999’dan bu yana İmralı Adası’nda Olağanüstü Hal (OHAL) sisteminin uygulandığını ifade eden Günay, 15 Temmuz darbe girişimi ardından ilan edilen OHAL ile sistemin tüm ülkeye yayıldığını söyledi. İmralı Adası’ndaki uygulamaların OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerle yasal düzenlemelere kavuşturulduğunu belirten Günay, “OHAL uygulanmadan önce İmralı Adası, İmralı rejimi içerisindeki o defacto uygulamaların başında avukat görüş yasağı, aile görüşünün sınırlandırılması veya yapılmaması, açık görüşün yapılıp yapılmaması, yine avukat görüşlerinin kayıt altına alınması gibi uygulamalar vardı. 2016’dan sonra bazı şeylerin öyle tesadüf olmadığı, bir yerde denendikten sonra yayılmaya başladığını çok somut gördük” dedi.

Günay, "İmralı’da tecrit uygulandığında, karada savaş, katliam, sokağa çıkma yasağı olarak uygulanıyor" dedi.

Öcalan üzerinde sürdürülen avukat ve aile görüşü yasağına dikkat çeken Günay, 'hava muhalefeti' veya 'koster bozuk' bahanelerine, daha sonra OHAL'in de eklendiğini belirtti.

'TECRİDİ YASALLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Günay, şöyle konuştu: “OHAL’in kaldırılmasıyla süresiz görüş yasağı kaldırılacak mı? Sayın Öcalan ile görüşmenin sağlanması, iktidarın Kürt sorununa ve Sayın Öcalan’a yaklaşımıyla ilgilidir. Sonuçta İmralı Adası’ndaki fiziki temasın ya da heyetin ziyaretleri süresinde bir OHAL yoktu. 2015 yılında OHAL yoktu. Bu ülke 2013-2014 gibi Newroz deklarasyonlarının yayımlandığı bir süreçten evrilerek, daha mutlak tecrit ve olağanüstü hal durumuna geldi. Kürt sorununu çözümsüz bırakma noktasında bir yaklaşım var. Hükümet gerçekten Kürt sorununu çözmek istemeyen, bu sorunu görmezden gelen mantığıyla hareket ediyor. OHAL sonrasında yasal düzenlemeler tecrit sistemini yasallaştırmaya çalışıyor."

‘ÖCALAN'LA GÖRÜŞÜLDÜKÇE BARIŞ HAKİM OLUYOR'

Öcalan ile görüşmelerin yapıldığı dönemlerde ülkede barışçıl ortamın hakim olduğunu ifade eden HDP Milletvekili ve Öcalan'ın avukatı Ebru Günay, tecrit derinleştikçe savaşın da derinleştiğini söylerken, "Sayın Öcalan ile fiziki temasın başlaması, kuşkusuz bu ülkenin geleceği açısından çok ciddi barışçıl ortamlara zemin sunacaktır” diye ekledi.