Ýsveçte Graffiti Festivalinde 5 yaşından 80 yaşına kadar katılımcılar, kriminalize edilme korkusu olmaksızın kendini ifade etti. Ýsveç Devlet Tiyatrosunun afişlerinin panolara asılmaması ifade özgürlüðünü tartışmaya açtı.
Ýsveç'in başkenti Stockholm'de geçtiðimiz günlerde Güney Tiyatro'sunda düzenlenen ve iki gün süren etkinliklerde graffitiyi konu alan onlarca seminer, panel ve konferans yapıldı. Siyasi partilerin temsilcilerinin de katıldıðı tartışmalarda graffiti ile ifade özgürlüðü arasındaki ilişki tartışıldı. Geçici olarak inşa edilen duvarlara 5 yaşından 80 yaşına kadar katılımcılar kriminalize edilme korkusu olmaksızın graffiti (duvar yazıları veya resim yoluyla kendini ifade etme) yaptı. Etkinliðe katılanlar arasında Ýskandinav ülkeleri ve ABD'den sanatçılar, Bates, Pose ve MSCR gibi tanınmış imzalar da bulunuyordu.
Graffiti Festivali, ifade ve düşünce özgürlüðünün ve sansürün tartışılmasına yol açtı. Bunun nedeni ise Ýsveç Devlet Tiyatrosu'nun örgütlediði etkinliklerin afişlerinin geçtiðimiz yıl olduðu gibi belediyeye ait reklam panolarına asılmasına izin verilmemesi. Belediye yönetimindeki saðcı partiler, duvarlara yazı yazılmasını özendirdiði gerekçesiyle deðişik sanatçıların hazırladıðı 300 farklı afişin Stockholm'deki reklam panolarına asılmasını yasakladı. Geçtiðimiz yıl belediye yöneticileri Graffiti Festivali'nden sonra duvar yazılarının arttıðını iddia etmişti. Günlük yayımlanan Svenska Dagsbladet adlı gazetenin yaptıðı araştırma polis ve belediye yetkililerinin açıklamalarının gerçekleri yansıtmadıðını açıða çıkarmıştı.
GRAFFÝTÝ SOKAK SANATI
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduðumuz Ýsveç Devlet Tiyatrosu yapımcılarından ve festival sorumlusu Ceylan Holago, gerçekleri çarpıtan polis ve belediye yöneticilerine tepkili. Düzenledikleri etkinliklerin gençlerin yaratıcılıðını geliştirmeyi amaçladıðını belirtiyor ve bunu engellemeye çalışanları ifade özgürlüðünü çiðnemekle suçluyor. Yapılan kamuoyu yoklamalarında, Ýsveç halkının yüzde 61'i graffitiyi bir sanat olarak görüyor.