‘Gençler HDP’yi desteklemelidir’

HDP’nin İstanbul adaylarından üniversite öğrencisi Ozan Özgenler, HDP’nin ilkeli siyaseti ekseninde gençlere çözümler sunduğunu, gençlerin de HDP'yi desteklemesi gerektiğini söyledi.

Sırt çantasıyla sokak sokak, ev ev, üniversite sıralarında ve kantinde seçim çalışması yürüten HDP’nin üniversite öğrencisi adayı Ozan Özgenler, 26 yaşında. Özgenler, alışılmış seçim çalışmasına karşı çalışmalara renk katarak, seçmenlere vaatlerini sormak yerine, onlara mikrofon uzatıyor. Özgenler, ‘vekil adayıyla karşılaşsaydın ne sorardın?’ diye soruyor ve yanıtlar ülkedeki gençlerin yaşadıkları sorunları gözler önüne seriyor.

Malatya doğumlu, Türk ve Sünni bir aileden geliyor. Öğrenim hayatına ODTÜ İnşaat Mühendisliği’nde başlayıp şimdi Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji bölümünde okuyor. Kendi ifadesiyle Ozan Özgenler; gençliğin, milyonlarca emekçinin, kadınların, sömürülen halkların sesiyle birleşen harmonik bir güzellik açığa çıkarmaya çalışan bir yurttaştır. Özgenler, ANF'nin sorularını yanıtladı.

HDP’nin en genç adaylarındansın. Neden HDP gençlerin de partisidir?

Gezi'den 7 Haziran seçimlerine, 1 Kasım'dan serhildanlara kadar yürütülen mücadele çizgisini sonucudur HDP. Bütün bu mücadele süreçlerinde rengini veren ve dinamizmi yaratan gençliktir. Mevcut siyasi iktidar kriz içerisinde ve bu krizin faturası gençlere kesilmek isteniyor. Faturası gençlere kesilmek istenen krizin tek gerçekçi çıkış yolu Hakların Demokratik Partisi’nin ortaya koyduğu programlardır. HDP’nin gerçekçi, sorunlarla yüz yüze gelen yaklaşımları vardır. Gençlik bildirgesinde bakabilirler; sorunlar, çözümler, çözüm kaynakları somuttur.

Gençlerin sorunlarına dönük nasıl bir program sunuyor?

Çok detaya girmeden bazı temel yaklaşımları ifade etmek istiyorum;

* Gençlik siyaset sahnesine bir kere çok güçlü bir rol almak istiyor, HDP ön açan bir partidir. Gençlik kendi kararlarını vermek istiyor.

* Gençlik üniversitelerde söz, yetki ve karar mercii haline gelmek istiyor, HDP yol açan partidir.

* Gençlik bir borç batağı içerisinde, bütün hayatı o borcu ödeme eksenli. KYK bursları ve bu borcun ödenmesi, üniversite bittiği anda bunun telaşına girmesi, tüm sosyal yaşamdan kendini dışlayarak bu borçların ödenmeye çalışılması. HDP, gençlerin bu soruna dair tek gerçekçi çözümü sunan partidir.

* Gençler sosyal hayattan dışlanıyor, kapatılıyor, tecrit ediliyor, sosyal yaşam alanları imha ediliyor. HDP, sosyal hayatı yeniden sağlayarak, gençliği yaşama başka biçimlerde katacak partidir.

* Gençlik, kültürel bir kıyımdan geçiriliyor, asimile ediliyor, yozlaştırılıyor. Dilleri yok sayılıyor, kendi dillerinde eğitim alamıyorlar, anadillerinde eğitim alamayınca geriden başlıyor, bunun üzerinden eşit olmayan bir yarış inşa ediliyor. HDP, bunu çözecek partidir.

Gençler neden HDP'ye güvensin?

İktidarın yaptığı herşeyin arkasında bir pas, bir çıkar ilişkisi, yozlaşma var ve biz tam buna dur demek, gençliğe çıkarılan faturayı fazlasıyla ödetmek için varız. Gençlerin hiçbir kaygısı olmasın. HDP bunun için var.

Sosyal medya hesabınızda seçmenlere mikrofon uzattığınız videoları yayınlıyorsunuz. Nasıl oluyor, onlara ne soruyorsunuz ve çıkan cevapların ana hattı nedir?

‘Eğer bir milletvekili adayı ile karşılaşırsanız ne söylemek istersiniz?’ diye soruyorum. Videoların devamında aday olduğuma dair bilgi veriyorum. Gençler, siyasetçilerin kendi yanlarında olmasını istiyor. Günümüz Türkiye’sindeki siyasetin inandırıcı olmadığını düşünüyorlar. Tam da bu eksen de onların içerisinden çıkmış, birlikte yürüyen, birlikte mücadele eden aynı sırada olan, aynı halı saya giden, aynı kantinden çay içen, onların içinden çıkan bir insanın seçim vesilesiyle siyaset sahnesinde yer almasını çok değerli buluyorlar. Şaşırıyorlar, gerçekçi gelmiyor, çünkü geleneksel siyaset anlayışıyla örtüşmüyor. Tam da bunun karşısında bir konumlanmış çok güçlü bir birliktelik yaratıyor. Bu güçlü birlikteliğin farkındayız ve bunu korumak için elimizden geleni yapacağız. Gençlikle birlikte talep ve özlemlerimizi dile getireceğiz. Bunu yaparken kullandığımız dilden tutalım da yaklaşımlarımıza kadar. Kendi öz yaşamımızda ortaya koyduğumuz şeylerdir. Bizzat benim yaşadığım sorunlardır. Kimsenin kuşkusu olmasın, hiçbir gencin kuşkusu olmasın. Birlikte mücadele edelim. ‘Senle değişir’ diyelim bütün gençlere. Desteklerinizi bekliyoruz…

Sizce seçilir misiniz, eçilmemek fikri sizi endişelendiriyor mu, çünkü 22. sırada adaysınız?

Eğer seçilirsem iktidar oluruz. İlk adaylık tartışması yapıldığında kendimi son sıraya önermiştim. Son sırada olursam en çok ben çalışırım, diye. Kuşkusuz seçilip seçilmeme hiçbir zaman bizim tartışmamız olmadı. Seçilsek de seçilmesek de siyaseten çözüm sunmaya devam edeceğiz. Toplumsal mücadeleler içerisinde çıkmış, bunun sorumluluğunu taşıyan bir vekil adayı, bedel ödemiş insanların sesi olarak, bu işi hakkıyla hakkaniyetle yerine getirmek omuzlarımıza yüklenmiş büyük bir sorumluluktur. Bu yüzden 22. sırada da olsak geçilebilecek kadar çalışacağımızın sözünü veriyorum.

Genel olarak HDP nasıl bir çalışma yürütüyor?

Geleneksel siyaset anlayışından farklı olarak HDP bir ilke partisidir. Diğer partiler bir mesele üzerinde teşhis koyuyorlar ama tedaviye dönük herhangi bir adımları yok. Bizim yaptığımız şey de tamamen tedaviye dönük bir müdahaledir. Çözüm odaklıdır. HDP kutuplaştırılan yurttaşlara karşı birleştirici bir dil oluşturmaya çalışıyor ve çözüm odaklı siyaseti esas alıyor. Bütün seçim çalışmalarımızda bunu esas alıyoruz.

Karşılığını buluyor mu?

Elbette karşılık buluyor. Öyleki seçim çalışmalarını genç arkadaşlarımızla beraber yürütüyoruz. Gecesini gündüzünü bize adayan insanlar var. Çözüm odaklı siyaset anlayışımıza güvenen ve desteklerini esirgemeyen insanlarımız, çalışmalarımızın karşılık bulduğunun kanıtıdır.