Gazzeliler savaştan sonra bu kez de iklim koşulları ile boğuşuyor
Gazzeliler savaştan sonra bu kez de iklim koşulları ile boğuşuyor
Gazzeliler savaştan sonra bu kez de iklim koşulları ile boğuşuyor
Gazzeliler Temmuz-Ağustos 2014'te 50 gün süren savaştan sonra bu kez fırtına ve soğuk hava ile boğuşuyor.
Huda fırtınası ve kuru soğuklar, Ortadoğu'da zaten zorlu olan yaşam koşullarını daha da ağırlaştırdı.
Rüzgarın hızı saate 80km'yi geçerken, bombardımanlarda yıkılan evlerinin üzerini kapatmak için kullandıkları örtünün uçmasından endişe eden aileler, yakınlarının yanına sığındı.
Gazze sakinleri geceleri mumlarla aydınlatırken, soba üzerinde yemeklerini yapıyor ve suyun evlerine girmemesi için açık yerleri kapamaya çalışıyorlar.
Birçoğu için geceler çok daha zorlu geçiyor, ne elektrik var ne de ısıtıcı. Elektrik sorunu Gazze Şeridi'nin kronik bir sorunu haline gelmiş bulunuyor. Tek olan elektrik santrali savaş sırasında tahrip oldu.
1,8 milyon Gazzeli günde sadece altı saat elektrik alabiliyor. Yakıt da azalırken, fiyatlar artıyor.
Dört gün önce Şati mülteci kampında alev alan bir evde yaşları 3 ve 4 olan iki kardeş can verdi. Bu dram Gazze Şeridi'nde bir siyasi krize de yol açtı. İlk kez birçok siyasi güç Hamas'a sert eleştirilerde bulundu.
Hamas'ın kendi cephesinden de eleştiriler yükseldi.
Gazze Şeridi'ndeki bir diğer sorun ise temiz içme suyuna ulaşım. Filistin Su idaresinden yapılan açıklamaya göre, Gazze'nin %95'inde sudaki nitrat ve klorür düzeyi insan sağlığını tehdit edecek seviyede.
El Fetih'in denetimindeki Batı Şeria'ya kar düşerken, güneyinde Mısır Sina Yarım Adası çölü, batısında Akdeniz bulunan Gazze kar yağışını tanımıyor. Ama şiddetli dolu yağışıyla karşılaştı.
Savaşın yıkıntılarını sarmak için vaat edilen yeniden inşa henüz gerçekleşmedi. BM'ye göre 17 bin Gazzeli halen okullarda bekletiliyor. Yoksulluk ve işsizliğin vurduğu bu küçük bölgenin tarımcıları, ürünleri için endişelenirken, balıkçılar fırtınanın yol açtığı tehlike nedeniyle denize açılamıyorlar.