Garzan'daki cenazeler için ailelere başvuru çağrısı  

HDP, Garzan Mezarlığı’ndan kaçırılarak çıkartılan cenazeler için İstanbul ATK yetkilileriyle görüştü. HDP'li Mizgin Irgat, dosyaya gizlilik kararı getirildiğine dikkat çekti.

Bitlis’in Yukarı Ölek (Oleka Jor) köyünde bulunan Garzan Mezarlığı’nda 267 cenaze çıkartılmıştı. Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) İstanbul Eş Sözcüsü Serhat Çakmak ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Mizgin Irgat, ailelerle birlikte İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) giderek cenazeler hakkında bilgi aldı.

Aileler ve Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kapatılan Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (YAKAYDER) üyeleri ATK önünde beklerken, HDP’li vekiller ve Çakmak, ATK yetkilileriyle görüştü.

IRGAT: GİZLİLİK KARARI GETİRİLMİŞ, BİLGİ VERMİYORLAR

HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, görüşmenin ardından açıklama yaptı. Irgat, ATK’nin kendilerine, Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan gönderilen kemiklerle ilgili kimliklendirme çalışmasının yapılacağına dair açıklamada bulunduğunu belirterek, “Cenazelerin ailelere ne zaman teslim edileceği ve nasıl bir yöntem izleneceği noktasında da Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı ile yapılan irtibat sonrası karar verileceği, bu konuda kendilerinin sadece kimliklendirme çalışmasını yapacaklarını dile getirdiler” dedi.

Cenazeler hakkında karar merciinin Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı olduğuna dair kendilerine bilgi verildiğini aktaran Irgat, şunları söyledi: “Oysa Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı da söz konusu dosya hakkında gizlilik kararı vermiş durumda. Yani bu konuda ne avukatlara, ne ailelere, ne de kamuoyuna bir açıklama yapılmamakta ve dosyaya da ulaşılmamakta. Dolayısıyla şu an muamma ve gerçekten ne olacağı belli olmayan bir süreç söz konusu. Oysa burada ailelerin gelip kendi cenazelerini bulma, onlara böylesi bir külfeti yükleme, gerçekten hukuk devletiyle bağdaşır bir durum değildir."

Irgat, şunları da belirtti: “Bu şekilde cenazeleri çıkartıp ATK’ye göndermektense var olan mezarlık eğer meraysa ki Anadolu’nun kırsal kesimlerinde hepsi böyledir, uygun hale getirilir. Ve devlet olarak söz konusu mezarlıklarla ilgili yasal prosedür neyse bu tamamlanıp yerine getirilir. Şu an ailelerimiz mağdur, nereye başvuracaklarını bilememektedir. Bir an önce bu işlemlerin tamamlanması ve cenazelerin en kısa sürede ailelere ulaştırılması lazım. Bu konuda Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı ile de gerekli görüşmeleri yapacağız.”

Ailelerin ATK’ye giderek DNA eşleşmesi için veri vermeleri gerektiğini kaydeden Irgat, İstanbul dışında olan ailelerin ise bulundukları yerin cumhuriyet başsavcılıklarına başvurarak veri vermelerini ve bu verilerle birlikte ATK’nin durumu değerlendireceğine dair kendilerine bilgi verdiğini söyledi.

HDP VE İHD'YE BAŞVURU ÇAĞRISI

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ise, ailelerin Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı başta olmak üzere bulundukları illerin başsavcılıklarına kan örneklerini vermelerini isteyerek, “Bunu gerçekleştiremedikleri durumunda da cenazelerinin kimliklerinin tespiti için en kısa sürede HDP’ye ve İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvurarak, bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz” dedi.

AT, ANF'nin 22 Aralık'ta 'Garzan Mezarlığı’nda bulunan 267 cenaze kaçırıldı' başlığıyla verdiği haberin doğru olduğunu kabul etmiş, 267 cenazenin kendilerinde olduğunu açıklamıştı.