Almanya'dan Erdoğan rejimine 3 yaptırım geliyor!-YENİLENDİ

Alman insan hakları aktivisti Peter Steudtner'in Türkiye'de tutuklanmasının ardından Merkel hükümeti Erdoğan rejimine yönelik bir dizi yaptırımı hayata geçiriyor.

Dışişleri Bakanı Gabriel yaptırımları "AB yardımları", "seyahat uyarısı" ve "kredi garantilerinin gözden geçirilmesi" başlıklarında açıkladı.

Büyükada'da insan savunucularının güvenliği konulu bir çalışma toplantısı katılan Alman insan hakları aktivisti Peter Steudtner bir grup insan hakları savunucusuyla gözaltına alınmıştı. Daha sonra bu aktivistlerin tutuklanması ardından Berlin-Ankara hattında yeni bir kriz patlak verdi.

Yaz tatilini yarıda kesen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Berlin'de düzenlediği basın toplantısında Ankara'ya yönelik yaptırımları açıkladı. Basın toplantısından önce başbakan Merkel ve hükümetin diğer ortağı SPD'nin yönetimi ile görüştüğünü ve bu kararların federal hükümet tarafından alındığına dikkat çeken Gabriel, her iki ülke arasında yaşanan her krizden sonra karşılıklı güvenin zedelediğini belirtti.

GABRİEL: STEUDTNER'İN TÜRKİYE İLE HİÇBİR İLGİSİ YOK

Peter Steudtner'in 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana gözaltına alınan 22. Alman vatandaşı olduğunu hatırlatan Gabriel "İlginç olan Steudtner'in Türkiye ile hiçbir ilgisinin olmaması. Ne Türkiye uzmanıdır ne de Türkiye politikasına ilişkin bir araştırması var. Buna rağmen 5 Temmuz'da Türk polisi tarafından ‘terörist’ suçlamasıyla gözaltına alındı" dedi.

Hala 9 Alman vatandaşının cezaevinde olduğunu söyleyen Alman Dışişleri Bakanı "Bütün gözaltların ardından uluslararası yasaların tanıdığı konsolosluk hakkı kendiliğinden verilmiyor. Bizim girişim ve uğraşlarımız sonucunda bu hakkı veriliyor" diye konuştu.

16 Nisan referandumu öncesi Almanya'nın AKP mitinglerini yasaklanması üzerine Erdoğan'ın Berlin yönetimine yönelik "Nazi pratiği sergiliyorsunuz" şeklindeki hakaretlerini hatırlatan Gabriel " Her provoksoyunu karşısında duyarlı yaklaştık. Kabul edilemez ifadeler karşısında sabırlı yaklaştık. Artık sabrımızın sonuna geldik" diye konuştu.

AB YARDIMLARI, YATIRIM VE SEYAHAT UYARISI!

Bundan sonraki süreçte artık böyle bir yaklaşım sergilemeyeceklerini ima eden Gabriel, Türkiye'nin sadece Avrupa değerlerinden değil NATO değerlerinden de uzaklaştığını söyledi. Türkiye politikasını yeniden şekillendireceklerini bildiren Gabriel AKP rejimine "AB değerlerine geri dönün" çağrısı yaptı.

Alman Dışişleri Bakanı Gabriel, Erdoğan rejimine uygulanacak yaptırımları "AB yardımları", "seyahat uyarısı" ve "Kredi garantilerinin gözden geçirilmesi" başlıklarında açıkladı.

Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yaptığı yardımların kesilmesi için Brüksel nezdinde görüşmeler başlatacaklarını söyleyen Gabriel, devamla şu girişimlerde bulanacaklarını söyledi: "Hukuki güvencenin olmadığı, her gün gözaltı ve tutuklamaların yaşandığı bir ülkede hiç kimseye yatırım yapması tavsiyesi veremeyiz. Alman ihracat kredi garantilerinin yeniden gözden geçireceğiz."

Türkiye'ye gitmek isteyen Alman vatandaşlarına yönelik seyahat uyarısının sertleştirileceğini duyuran Gabriel "Bu mevzu bütün Almanları ilgilendiriyor. Türkiye'ye gidecek her Alman'ın terör örgütü üyesi suçlamasıyla gözaltına alınması tehlikesi var" diye konuştu.