Gabriel’in silah lobisinin elemanı olduğu tescillendi

Erdoğan rejiminin dostu olan Dışişleri Bakanı Gabriel’in Alman silah devi Rheinmetall için işler yaptığı belgelendi. Gabriel’in Hindistan’ın iş yapmaktan vazgeçtiği silah devi Rheinmetall için lobi girişimlerinde bulunduğu ortaya çıktı.

Hem ekonomi bakanlığı ve hem de dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde birçok kez silah lobisinin elamanı olduğu söylenen sosyal demokrat politikacı Sigmar Gabriel’e kirli işlerine ilişkin bilgilere bir yenisi daha eklendi. Her iki bakanlığı sırasında masasına gelen bütün silah satışlarına imza atarak yakın Alman siyaset tarihine geçen Gabriel’in ismi Ankara ile yapılan kirli pazarlıklarda da sürekli gündeme geliyor.

ARD’de yayınlanan "Report München", "Stern" dergisi ve Hindistan merkezli yayın yapan internet sitesi "The Print"in ortak araştırmasında Gabriel’in Alman silah devi Rheinmetall için lobi faaliyetlerinde bulunduğu bilgisine yer verildi. Her üç medya kuruluşunun haberine göre Gabriel’in görevi Yeni Delhi yönetimi tarafından bir rüşvet skandalından dolayı kara listeye alınan Rheinmetall’in yeniden Hindistan’a pazarına girmesini sağlamaktı.

RHEİNMETALL İÇİN NOT İLE ÇALIŞMIŞ!

Olay ise 2012 yılına dayanıyor. O dönem Hindistan, silah devi Rheinmetall’in İsviçre’deki alt şirketinin bir üst yöneticisini Hindistanlı yetkiliye rüşvet vermekten dolayı karar listeye alıyor. Ardından dünyanın en büyük silah pazarı Hindistan, Almanya’nın en büyük silah firmasına kapılarını kapatıyor.

Devreye Rheinmetall’in şefi Armin Papperger giriyor ve yakın dost olan Gabriel’in kapısını çalıyor. Rheinmetall, Gabriel’den Hindistan’da lobi yapmasını ve Yeni Delhi yönetiminin kararından vazgeçmesini sağlamasını talep ediyor. Gabriel de bunun üzerine ekonomi bakanlığı yetkililerine Hindistan yönetimini ikna etmeleri için notlar göndermeye başlıyor.

Ekonomi bakanlığındaki iç yazışmalara ulaşan her üç medya kuruluşu, Gabriel’in talimatıyla savunma ekonomisi müşaviri Uwe Beckmeyer’in de 2016’da hükümet nezdinde girişimde bulunması için Hindistan’a gönderildiğine dikkat çektiler. Üstelik ekonomi bakanlığının da bu lobicilik işinden haberdar olduğu belirtiliyor.

RHEİNMETALL’İN ANKARA’DAKİ LOBİCİSİ DE GABRİEL Mİ?

Zaten bir süredir Alman kamuoyunda ve basınında Gabriel silah lobisinin “gizli elemanı” olarak biliniyordu. Almanya’da son yıllarda Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Cezayir ve Sudan gibi birçok sorunlu ülkeye silah satışını öncelik eden Gabriel’di. Hem daha önce maliye bakanlığı ve hem de şimdi dışişleri bakanlığı görevi sırasında hiçbir dönemde olmadığı kadar silah satışlarına onay verildi.

Gabriel’in en yakın dostu ise ülkenin önde gelen savunma firması Rheinmetall’in şefi Armin Papperger. Başta Leopard tanklarının modernizasyonu ile Türk savaş uçaklarının cephanesinin Türkiye'de üretilmesi, Türkiye ile ortak tank ürütmek için Papperger’in sık sık Gabriel ile görüştüğü, Erdoğan rejimiyle gerginliklerin son bulması için baskı yaptığı belirtilmişti.

Papperger’in Erdoğan ile bizzat sarayında görüştüğü anlaşmalar yaptığı fotoğraflar ve belgeleriyle Alman basınına sızmıştı. Son iki yılda Rheinmetall ile Türkiye'nin Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) arasında cephane üretimi ve modernizasyonuyla ilgili bir birçok anlaşma imzalanmıştı. Projede ait Leopard tanklarının modernizasyonu ile Türk savaş uçaklarının cephanesinin Türkiye'de üretilmesi de vardı.

Erdoğan rejimi için yaklaşık 7 milyar Euro tutarındaki tank projesi Altay'ın, 100 ile 200 tanklık ilk bölümünün ihalesini Rheinmetall ile Türk kamyon ve otobüs üreticisi BMC firması almıştı. Her iki firmanın Ankara'da kurdukları RBSS'nin hisselerinin yüzde 40'ı Rheinmetall'in.

Alman silah tüccarı Pappanger daha önceki açıklamalarında "Türkiye ile ilişkiler düzelmedikçe, Almanya'dan satışlara onay çıkması zor" diyerek topu Merkel hükümetine atmıştı. Öyle görünüyor ki Rheinmetall'in Türkiye'de iş yapabilmesi için her iki hükümetin yeniden dost olması gerektiğini ima eden Papperger'in imdadına Gabriel yetişti.

Gabriel’in “dostum Mevlüt” dediği Çavuşoğlu ile yaptığı birçok resmi görüşmenin yanı sıra Erdoğan ile biri Roma’da, diğeri İstanbul’da iki gizli görüşme yaptığı bilgisi basına sızmıştı. Bu görüşmelerde yapılan pazarlıklar neticesinde gazeteci Deniz Yücel serbest bırakılırken, Efrîn’e saldıran tankların modernizasyonuna da gündeme geldi.

Zira Türk ordusuna ait tanklarının modernizasyonu işine de Rheinmetall talip. Bu modernizasyon planının bir kısmına Berlin onay verirken, geri kalan kısmı ve Rheinmetall’in Türkiye’de kurmak istediği panzer fabrikası projesine yeni Merkel hükümeti karar verecek.

GABRİEL DÖNEMİ BİTİYOR MU?

Ancak yeni Merkel kabinesinde Gabriel olup olmayacağı muammaya dönüşmüş durumda. Sosyal Demokrat Parti (SPD) kulislerinden yansıyan bilgilere göre parti genel başkanlığı görevini bırakan Martin Schulz ile basın üzerinden söz dalaşına giren Gabriel’in dışişleri bakanı olarak görevini sürdürme ihtimali oldukça düşük.

Tek başına kararlar aldığı için parti tabanı tarafından sevilmeyen Gabriel’in yeni parti lideri olması beklenen Andrea Nahles de arasının bozuk olduğu belirtiliyor. Gabriel’in yerine Adalet Bakanı Heiko Maas ve Aile Bakanı Katarina Barley düşünülüyor. Merkel ile ‘yola devam’ kararı veren SPD yönetiminin hafta sonuna kadar aralarında dışişleri bakanı da dahil 6 bakanını açıklaması bekleniyor.