GÜNDEM 4 HAZİRAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, iktidarın her alanda geliştirdiği şiddet sarmalının Türkiye için alarm verdiğini söyledi.

-Koronavirüs döneminde baroların çocuk istismarı vakaları için görevlendirdiği avukat sayısında 3 kata varan azalma olduğu öğrenildi.

-Türkiye turizmini boykot etme çağrısında bulunan Avrupa Demokratik Güç Birliği açıklamasında, "Erdoğan ve çeteleri kadın, çocuk ve yaşlı demeden katliam yapıyorlar. Siz de bunu ortak olmayın ve Türkiye turizmini boykot edin" denildi.

-KCDK-E: 6 Haziran günü tüm Avrupa, Kanada, Avusturalya ve dünyada gerçekleştireceğimiz ulusal ayağa kalkış ve direniş eylem ve yürüyüşlerine kadın, çocuk, yaşlı yek vücut olarak katılalım. ‘Her eylemle, her gün Kürdistan’ sloganıyla ayağa kalkalım.

-Antropolog Derya Aydın, yas tutamamanın çok ağır bir ceza olduğunu belirterek, 2013'te mezarlıkların inşa edilmesinin, yıllarca yasını tutamayan insanların yas tutmasını sağladığını söyledi.

-Van Valisi ve Kayyumu Mehmet Emin Bilmez, Van’da koronavirüsü vakalarının artmasını vatandaşa bağladı.

-George Floyd’un katledilmesi dünyanın birçok ülkesindeki polis şiddetine karşı tepkileri bir anda açığa çıkarırken, gösteriler polis şiddetinin de ötesinde bir bütün ırkçılığa karşı isyana dönüşüyor.

-Bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, dünyanın insan kaynaklı kirlenmeden şimdiye kadar korunabilen ve ‘tertemiz’ havaya sahip alanlarından birinin Antarktika Okyanusu olduğunu gösteriyor.

-Maya Uygarlığı’nın bugüne kadar bilinen en eski ve en büyük yapısı olduğu tahmin edilen bir alanın izleri Meksiko’da bulundu.