GÜNDEM 31 ARALIK 2019

31 Aralık gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-PKK Merkez Komite Üyesi Cemal Şerik, krizin merkezi olan Ordaoğu’nun, çözümün de merkezi olabileceğini belirterek, bunun da ancak Öcalan’ın Demokratik Konfederalizm modeliyle sağlanabileceğini söyledi.

-İHD Eşbaşkanı Türkdoğan, iktidarın dayattığı yeni tip baskı rejimini aşmak için tıpkı yerel seçimlerde olduğu gibi siyasi ve toplumsal muhalefetin buluşması gerektiğini söyledi.

-Suriye sahasında 2019’da yaşanan askeri/siyasi/diplomatik gelişmelere bakıldığında uluslararası ve bölgesel güçlerin müdahalesinin boyutlanması ve rejimin eskide ısrar etmesi, siyasi çözüme hala uzak olduğunu gösteriyor.

-Her defasında Kürt’süz gerçekleştirilmek istenen Cenevre görüşmelerinin sonucunu masadakiler değil, savaş meydanlarında zafer kazananlar belirledi.

-Erdoğan'ın talimatı ile Kuzey-Doğu Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına dikkat çeken Araştırmacı Ahmet Atta, "Erdoğan cihadist çetelerin Kuzey-Doğu Suriye'ye geçmesini planlıyor. Büyük ihtimalle yine kimyasal silah kullanacaklar" dedi.

-Yeni yıl mesajı yayınlayan PKK Şehit Aileleri ile Dayanışma Komitesi, “İçinden geçtiğimiz bu tarihi süreçte şehitlerin yoldaşları ve aileleri olarak en az şehitlerimiz kadar büyük bir sorumluluk ve bilinçle hareket etmek, ulusal birliğimizin teminatı olan şehitlerimizin ideal ve amaçlarına sahip çıkılacağı, bu temelde 2020 yılının özgür ülke ve Özgür Önderlikle buluşma ve mücadele yılı olacağına inanıyor, bu temelde bir kez daha şehitlerimize olan sözümüzü yeniliyoruz” dedi.

-Avrupa Konseyi (AK) Öcalan’a Özgürlük Nöbeti’nin 393’üncü haftasını tutan eylemciler, “Bir gün güneş bize de doğacak, önemli olan sağlam duruşumuzdan taviz vermemektir” mesajı verdi.

-Fransa’da emeklilik yasasına karşı grevlere öncülük eden sendika konfederasyonu CGT, üç gün boyunca tüm petrol rafinerilerinin bloke edilmesi çağrısı yaptı.

-Hizbullah’a yönelik bombardımanları ardından ABD yönetiminden yapılan açıklamada, Irak devletinin ülkeye davet ettiği Amerikan asker ve diplomatlarını koruyamadığı suçlamasında bulunuldu.

-Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (Unicef) taafından yayınlanan rapora göre, savaş ve çatışma bölgelerinde çocuklara yönelik şiddet eylemlerinde ciddi bir artış söz konusu.