GÜNDEM 21 MART 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Halk Sağlığı Uzmanı Onur Hamzaoğlu, koronavirüsünün, insanların insan gibi, hayvanların hayvan gibi, bitkilerin bitki gibi yaşamasına müsaade etmeyen kapitalizmin “armağanı” olduğunu belirtti. 

-Suriye rejiminin koronavirüs salgını nedeniyle 6 acil durum noktası kurduğunu söyleyen Doktor Osman Şêx İsa, Şehba’da yaşayan yüz binlerce mülteci için ise hiçbir önlemin alınmadığına dikkat çekti. 

-SES Amed Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, hapishanelerde virüs riski altında olan tutsaklara ilişkin konuşarak, "Virüsün onlara bulaşması demek, bir devletin suç işlediği anlamına gelir. Bir mahpusa virüsün bulaşmasını engellemek bir devletin en temel görev

-İşsizliğin ve yoksulluğun en yüksek olduğu yerlerin başında gelen Hakkari’de, ekmeğe yüzde 20 oranında zam yapıldı. Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Hakkari kayyumunun ortak aldığı zam kararına halk tepki gösterdi. 

-İsviçre Demokratik Kürt Toplum Merkezleri (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S), pandemiye karşı alınan önlemler çerçevesinde İsviçre oluşturulan tüm kriz masalarında görev almak için başvurdu.

-Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan uyarılarda, Covid-19 virüsünün diğer ülkelere oranla çok geç görülmeye başlandığı Afrika kıtasında sağlık sistemleri kısa sürede çökebilir.

-Birleşmiş Milletler (BM), dünya genelinde Covid-19 pandemisi nedeniyle okulların kapatılmasıyla on milyonlarca çocuğun ‘günün tek öğününden’ mahrum kaldığı uyarsında bulundu.

-Yeni tip koronavirüs Covid-19’un yayılmasıyla birlikte ekonomisi ciddi anlamda durma noktasına gelen bir diğer ülke olan Hollanda’nın lider olduğu çiçekçilik sektöründe de milyonlarca çiçek imha edilecek.