GÜNDEM 17 MART 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-PKK'nin ilk kadın şehidi Besê Anuş'u anlatan mücadele arkadaşı Elif Ronahi, "Besê arkadaş PKK’ye katıldıktan kısa bir süre sonra şehit düşse de, bu süreye sığdırdığı duruşu kadın hareketinin gelişim seyrini önemli oranda etkilemiştir" dedi.

-İşgalci Türk devlet çetelerinin saldırılarından kaçarak Waşokanî Kampı’na yerleşen çocuklar, bir yandan yeni yaşam alanlarını oluşturmak için ailelerine yardım ederken, diğer yandan evlerine geri dönmeyi hayal ediyor.

-Çin rejimi, tüm vatandaşlarını “sosyal kredi” adlı not sistemi ile gözetim altına alıyor. Ülke genelinde 600 milyon gözetim kamerası yerleştirilecek. Koronavirüs fırsatıyla gözetim arttırıldı.

-Almanya’nın başkenti Berlin’de faaliyet gösteren Özgür Kürdistanlılar Toplum Merkezi Meclisi, koronavirüs salgınına karşı toplumsal dayanışma amacıyla bir Kriz Masası kurdu.

-Seçimleri farklı bir biçimde kaybettiği halde AKP tarafından belediye başkanı olarak atanan gaspçı Salih Akman, belediye başkanvekili diye bir makam icat ederek oda tahsis etti.

-İspanya’da eski kral Juan Carlos hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle devlet tarafından giderlerinin karşılanmasına son verilirken, skandaldan kendisini kurtarmaya çabalayan Kral Felipe VI babasının mirasını reddettiğini duyurdu.

-Türk devletinin şantaj politikası olarak mültecileri zorla sınıra yığması ardından Yunanistan’daki kamplarda yaşanan dram giderek ağırlaşıyor.