GÜNDEM 16 HAZİRAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Fransa’nın Strasburg şehrinde 8 yıldır aralıksız sürdürülen ve Covid-19 salgını nedeniyle zorunlu olarak ara verilen Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eylemi, yeniden başladı.

- KCDK-E, Türk devletinin Medya Savunma Alanları, Maxmur ve Şengal’e saldırısı ardından, “Sömürgeciliğe karşı öfke ve direniş haftası” ilan etti.

-Türk devletinin Güney Kürdistan topraklarına yönelik saldırılarına ilişkin Maxmur, Şengal ve Kandilli yöneticiler bugün internet üzerinden basın toplantısı düzenleyecekler.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları, Şengal ve Maxmur’a düzenlediği saldırılara ilişkin gelişmeler takip edilecek.

-HDP’nin Hakkari ve Edirne’den başlattığı “Demokrasi yürüyüşü” takip edilecek.

-Türk devletinin Maxmur, Şengal ve Medya Savunma Alanları’na yönelik düzenlediği saldırı, yüzlerce merkezde kitlesel eylemlerle protesto edildi.

-Avrupa'da Süryani örgütlerinin temsilcileri, Türk devletinin 'kaybettiği' Hurmuz ve Şimoni Diril'in başına gelenlerin kamuoyuna açıklanmasını istedi. Temsilciler, "Türk devleti Asuri-Süryanileri Botan'da tamamen yok etmek istiyor" dedi.

-KCK Yönetimi’nden Hüseyin Dicle, AKP-MHP faşizminin Kürtleri yok etme, varlığını tümden ortadan kaldırmaya dönük stratejik bir kararı olduğunu, bunun da ancak direnişle boşa çıkarılıp çökertileceğini söyledi.

- The Guardian’da yayınlanan bir makalede, küresel ısınmanın bu yüzyıl sonuna kadar 1,5 derece ile sınırlandırılması için artık çok geç olduğuna dikkat çekiliyor.

- Sudan’da devrik Ömer El Beşir diktatörlüğü döneminde katledilen askerlerin gömüldüğü bir toplu mezar bulundu.