Fransa Başbakanı: Türkiye ile pazarlık yapılmayacak

Türkiye, mültecilerin kabulü karşılığında kayda değer miktarda mali yardım ile AB’ye üyelik görüşmelerinin başlatılmasını elde etti. Ancak Fransa Başbakanı’na göre pazarlık burada sona erdi.

Türkiye, mültecilerin kabulü karşılığında kayda değer miktarda mali yardım ile AB’ye üyelik görüşmelerinin başlatılmasını elde etti. Ancak Fransa Başbakanı’na göre pazarlık burada sona erdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Pazar günü Türkiye ziyareti ardından, Fransız parlamentosunda hükümetin bu konudaki tavrı soruldu.

Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci yıllardır çıkmazda bulunuyor. Ancak mülteci krizi nedeniyle, Avrupa Birliği Türkiye’ye 3 milyar Euroluk mali destek, vize esnekliği ve üyelik sürecinin yeniden canlandırılması sözünü verdi. Bunun karşılığında mülteciler Türkiye’de tutulacak.

Angela Merkel, AKP rejiminin Suriye savaşındaki rolü ve Kürtlere yönelik faşizan uygulamalarına rağmen Türkiye ziyareti sırasında Avrupa Birliği’nin yaptığı bu önerileri doğruladı.

Bu konudaki tavrını açıklık getiren Fransa Başbakanı Manuel Valls, mülteci krizi nedeniyle Türkiye ile hiçbir pazarlık ve şantaj olmayacağını söyledi.

Valls, şöyle konuştu: “Bu görüşmelerin ucu açıktır, Türkiye’nin üyelik sorunu, zamanı geldiğinde Fransız halkı tarafından onaylanması gerekecek olan uzun vadeli bir perspektiftir. O halde, hiçbir pazarlık, hiçir şantaj olmayacak ama Türkiye’ye bir yardımın gerekliliği var.”

TÜRKİYE SURİYE'DEKİ AMAÇLARINA AÇIKLIK GETİRMELİ

Ortak çıkarlarının yıllardır yürütülen diyalogun devam etmesi ve mevcut durumda Suriyeli mültecileri ağırlamak için ortaya koyduğu çabaları desteklemek gerektiğini söyleyen Valls “Zira, Türkiye ile Lübnan ve Ürdün gibi başka ülkeleri desteklemezsek, Avrupa’da karşılaştığımız mülteci krizinin daha dramatik ve ağır olacağını biliyoruz” dedi.

Ankara ile üyelik müzakereleri resmi olarak 2005 yılında başladı. Ancak aralarında Fransa ve Kıbrıs’ın da olduğu birçok AB ülkesinin muhalefeti nedeniyle 35 başlıktan sadece 14’ü açıldı.

Manuel Valls, bu başlıklardan 13’ünün eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde, sadece birinin François Hollande döneminde açıldığına dikkat çekti.

AB’ye tüm yeni üyeliklerin Fransa’da referanduma sunulacağını da hatırlatan Manuel Valls, son olarak, Türkiye’yi Suriye’de yaşayanlar konusunda amaçlarına açıklık getirmeye çağırdı.