Fransa: Çeteleri Rojava’daki yerel otoriteler yargılayabilir

Fransa Adalet Bakanlığı, Rojava’daki mücadele sırasında ele geçirilen Fransız vatandaşı DAİŞ’li veya diğer çetelerin doğrudan Rojava’da yargılanabileceğini duyurdu.

DAİŞ çetelerinin askeri olarak yenilmesi ardından tüm Avrupa’da olduğu gibi Fransa’da da geri dönecek radikal İslamcı çetelerin yargılanmasına ilişkin tartışmalar devam ediyor.

Fransa Adalet Bakanı Nicole Belloubet, ülkesinin henüz bir Kürt devletini tanımıyor olmasının ‘cihatçı’ olarak adlandırılan çetelerin Rojava Kürdistan’ında da yargılanmasına engel teşkil etmediğini söyledi.

DEVLET OLARAK TANINMAMASI YARGILAMA YAPMALARINA ENGEL DEĞİL

BFMTV’ye konuşan Belloubet, “Bizim tanıdığımız bir (Kürt) devleti olmasa da, oradaki yerel otoritelerin yargılama işlemlerini yapabilmelerini düşünebiliriz” diye konuştu. Yargılama konusunda Rojava’daki ‘yerel otoriteler’ terimine vurgu yapan Belloubet, çeteleri tutuklu tutan bu otoritelerin davalara ilişkin tercüme ve avukat gibi haklarını garanti etmeleri halinde Rojava’da yargılanmalarının önünde bir engel olmadığının altını çizdi.

ÇETELERİ ELİNDE BULUNDURAN ‘YEREL OTORİTELER’

Adalet Bakanı, bu garantilerin Rojava’daki yerel otoriteler tarafından sağlanamaması halinde Fransız devletinin konsolosluk koruması veya Kızılhaç ile diğer insani kuruluşlar aracılığıyla devreye girebileceğini de sözlerine ekledi.

Her ne kadar Nicole Belloubet tarafından ‘yerel otoritelerin’ adı verilmese de, ‘cihatçı çeteleri elinde bulunduran otoriteler’ demesi dikkat çekiyor. Hali hazırda Rojava’da yerel otorite olarak Kürtler öncülüğündeki demokratik kurumlar bulunuyor.

FRANSIZLAR SUÇU İŞLEDİKLERİ YERDE YARGILANMALARINI İSTİYOR

DAİŞ ve diğer çete örgütlerine katılan ve askeri olarak yenilmeleri ardından Fransa’ya dönecek yüzlerce çetenin ne olacağı Fransız kamuoyunda sıkça tartışılıyor. Konuya ilişkin sosyal medya ve medya haberlerine ilişkin yorumlarda genel olarak Fransızların Fransa vatandaşı bu çetelerin ‘suç işledikleri topraklarda’ yargılanmalarından yana olduğu gerçeği öne çıkıyor.

 Ancak çetelerin avukatları ve aileleri Fransa’da yargılanmalarını talep ediyor.