Frankfurter Rundschau: Ya Erdoðan'lasınız ya da içerdesiniz

Frankfurter Rundschau: Ya Erdoðan'lasınız ya da içerdesiniz

Ýstanbul'da görülmeye devam eden Kürt basın davasına dikkat çeken Almanya'nın prestijli gazetelerinden Frankfurter Rundschau, Başbakan Erdoðan'a sert eleştiriler yöneltti. Türkiye'nin 100'den fazla tutuklu gazeteciyle Çin ve Ýran'ı geçerek dünya rekoru kırdıðını yazan gazete, "Türkiye'de gazeteciler ya Erdoðan'ın kucaðında, ya da cezaevinde" yorumunu yaptı.

Ýstanbul 15. Aðır Ceza Mahkemesi’nde Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem Gazetesi ve ANF çalışanlarının çoðunlukta olduðu 36’sı tutuklu 44 gazetecinin yargılanması sürerken, davaya uluslararası tepkiler de sürüyor. Davayı sayfalarına taşıyan Almanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden Frankfurter Rundschau, gazetecilerin yargılanmasının basın özgürlüðüne vurulmuş büyük bir darbe olduðuna dikkat çekti.

"Basın düşmanlıðında dünya rekoru Türkiye'nin" başlıðını kullanan gazete, 100'den fazla tutuklu gazeteciyle Türkiye'nin Çin ve Ýran'ı geçtiði ve dünyada rekor kırdıðına yazdı. Türkiye'de gazetecilerin artık ikiye ayrıldıðını savunan Frankfurter Rundschau bunları şöyle sıraladı: "Birinci grup cezaevinde, diðer grup da başbakanın kucaðında oturan gazetecilerdir."

'ÝDDÝALAR KANITLANMIŞ DEÐÝL'

20 Aralık 2011'de gazetecilerin "terör örgütüne destek vermek" iddiasıyla tutuklandıðını hatırlatan Alman gazetesi, iddianamede yer alan delillerin bu iddiaları destekleyecek durumda olduðunu bildirdi. Frankfurter Rundschau gazetesi haberinde Kürt gazetecilerine yönelik suçlamalardan şu çarpıcı örnekler verdi:

"Özgür Gündem Gazetesi Ýmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü Ziya Çiçekçi'nin "illegal" bir organizasyon adına hesabına gönderilen paralar nedeniyle yargılanıyor. DÝHA Yazıişleri Müdürü Fatma Koçak ise Venezuala'daki kadın konferansına katıldıðı ve "Demokratik özerklik Kürt sorununu çözebilir" başlıklı bir yazı yazdıðı için cezaevinde."

Tutuklu gazetecilerin Kürt temalı haberler yaptıðını belirten gazete, Eren Keskin'in dün Ýstanbul'da düzenlenen basın konferansında sarf ettiði şu sözlere de yer verdi: "1990'lı yıllarda çalışanlarımız öldürülüyordu, gazete binamız bombalanıyordu. Şimdi ise tutuklanıyoruz. Yargı, Kürt muhaliflerini ve Kürt gazetecilerinin sesini kısmak istiyor."

Kürt muhaliflere yönelik benzer davalardan şimdiye kadar 8 bin kişinin cezaevinde olduðunu yazan Alman Frankfurter Rundschau gazete haber-yorumunu aynı basın konferansında konuşan yayıncı Ragıp Zarakolu'nun şu sözleriyle bitirdi: "Kemalistler veya muhafazakar iktidarda olsun fark etmez, basın ve düşüncü özgürlüðü ihlal ediliyor. Dünya basınının desteðine ihtiyacımız var."