FEDA: Gün Dersim ve Şengal'e sahip çıkma günüdür

Türk devletinin Dersim ormanlarını yakmasına ve Şengal'i bombalamasına tepki gösteren FEDA, "Gün Xizir hakikatine ve duruşuna sahip olma, zulme dur deme günüdür."

Demokratik Aleviler Federasyonu (FEDA) Türk ordusunun Dersim ormanlarını yakmasına ve Şengal'e yönelik bombardımana ilişkin açıklama yaptı. 38 katliamının ardından toprağının her bir zerresinin kutsal olan Dersim coğrafyasının aynı zihniyet tarafından yakıldığı belirtilen açıklamada, "Bugün Dersim bir kez daha na hak zulümatı tarafında ateşe verilmiştir. Yakılan, ateşe verilen, yok olma ile yüz yüze bırakılan binlerce yıllık toplumsal hafızamızdır" denildi.

Dersim'i ateşe veren zihniyetin, tank, top ve milyon dolarlık hava araçları ile Êzidîlerin kutsal mekanı olan Şengal'e saldırdığına dikkat çekilen açıklamada şunlar yer aldı: "Kerbela'da ekilen kin ve katliam tohumları Emevi saltanatının aymaz, cüretkar ve kana doymaz neslinde tecelli etmiş, günümüzde ise AKP politikalarıyla vücut bulmuştur. Êzidî halkının kutsallarını yakıp, yıkıp talan eden, onları göç yollarında ölüme sürükleyen AKP destekli DAİŞ çetelerinin katliamları yetmemiş gibi şimdi de AKP savunmasız masum insanların üzerine bombalar yağdırıyor."

ÊZİDÎ HALKININ FERYADINA SES OLMAK DERDE DERMAN OLMAKLA MÜMKÜNDÜR

Alevi ve Êzidî halkının binlerce yıldır soykırım sürgün ve asimilasyonla karşı karşıya geldiğine değinilen açıklamada, "Bir kez daha zalimin zulmü kadim Dersim ve Şengal coğrafyasında yaşanıyor. Fiziki katliamdan sonra kültürel soykırımda ısrar eden na hak zihniyet; coğrafyamızın tüm değerlerini ateşe vererek, bombardımana tutarak tarihsel intikamını almak istiyor.

Kadim coğrafyamıza sahip çıkmak Dersim'deki yangınlara, Şengal halkının üzerine yağdırılan bombalara "Dur" demek her Alevinin, her Êzidînin ve ölüme karşı yaşamı savunan her insanın ikrarıdır. Bugün değilse ne zaman bu zulme "Dur" diyeceğiz. Harde derweş yanıyor, Munzur baba, Ana Fatma, Laleş isyandadır. Kadim Xizir çoğrafyası yanıyor, bombalanıyor. Xizir olmak dâr'a düş olmak, coğrafyamızla yeniden ikrarlaşmak, Êzidî halkının feryadına ses olmak, derde derman olmakla mümkündür" ifadeleri yer aldı.

ŞENGAL VE DERSİM'E SAHİP ÇIKMAK İBADETİMİZ ARASINDADIR

Dersim ve Êzidî halkına çağrıda bulunulan FEDA, açıklamasında, "Başta Dersim ve Êzidî halkını kendi kutsal hak ve hakikatlerine sahip çıkmaya bu zulme "Dur" demeye çağırıyoruz bizler; FEDA olarak, Rıza şehri olan Dersim'e verdiğimiz ikrar, toprağadır. Ana-Ocaklaradır, ziyaretleredir. Bir kez daha tüm kadim Hak yol Alevilerini ve Kutsal Ezda'nın taliplerini kendi coğrafyasına sahip çıkmaya, çağırıyoruz.

Dersim'de günlerdir süren ve müdahale edilmesine izin verilmeyen yangınlar ile Şengal'e yönelik düzenlenen hava saldırıları her iki inanç toplumunadır. Bu saldırılar Erdoğan’ın bir Alevi, Êzidî ve Kürt düşmanı olduğunu bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Dersim ve Şengal iki inanç topluluğunu zulme, soykırıma tabi tutmak, Selçukludan Osmanlı’ya cumhuriyet Türkiye’sinden, Erdoğan’a kadar devam etmektedir. Dersim'e ve Şengal'e sahip çıkmak ikrarımız ve ibadetimiz arasındadır.

Gün Kerbela' da Zeynep, Yezid zihniyetine karşı Hüseyin, Êzidxanda Cihangir, Şengal'de Mam Zeki Şengal olma zamanıdır... Gün Xizir hakikatine ve duruşuna sahip olma, zulme dur deme günüdür."