FAZ: AKP Almanları takas amaçlı rehin tutuyor olabilir

Frankfurter Allgemeine Zeitung’da (FAZ), Türkiye’ye gidecek Alman vatandaşlarının artık güvende olamayacağına dikkat çekilirken, tutuklamaların takas amaçlı rehin alma olduğunu yazdı.

‘Almanlar artık Türkiye’ye seyahat edebilir mi?’ başlığıyla Michael Martens tarafından yayınlanan haberde, daha önce ‘Alman tarafında konuyla ilişkili bir yetkili kişinin’ verdiği beyanatlara dikkat çekildi.

Söz konusu yetkilinin yaptığı bir değerlendirmeye dikkat çeken FAZ muhabiri, AKP’nin Alman vatandaşlarını şantaj veya takas amacıyla sistematik olarak tutukladığının iddia edildiğini hatırlattı.

Bu değerlendirmeyi yapan yetkiliye göre AKP hükümeti, Almanya’dan iadesini istediği Türk vatandaşlarının geri verilmesini sağlamak için bilinçli olarak gazeteci veya insan hakları savunucularını tutuklatıyor. Bu sayede Almanya’ya karşı hem şantaj yaparken hem de iadesini istediği kişilerin takas edilmesini amaçlıyor.

ARTIK BİR KOMPLO TEORİSİ GİBİ DURMUYOR

Türkiye’nin takas amacıyla Alman vatandaşlarını sistematik olarak tutukladığına dair iddianın bundan aylar önce ‘macera’ gibi görünebileceğine değinilen FAZ haberinde, bu iddianın günümüzde bir komplo teorisi olmaktan uzak olduğunun altı çizildi.

FAZ haberinde, Türkiye’de kimisi sadece Alman vatandaşı kimisi ise çifte vatandaş olan çok sayıda kişinin tutuklu olduğu vurgulandı. Die Welt muhabiri Deniz Yücel vakası öncesinde tutuklananların kamuoyunda bilinmeyen isimler olduğu belirtilirken, özellikle gazeteci veya insan hakları savunucularının seçiliyor olabileceğine işaret edildi.

Tutuklananların yanı sıra bilinen en az 13 Alman vatandaşının Türkiye’yi terk etmesinin engellendiği belirtilen haberde, buna teşebbüs edilmesi halinde hapse girme risklerinin olduğu gerçeği ifade edildi.

Michael Martens imzalı haberde, ismi verilmeyen Alman yetkilinin sözlerine dayanarak, resmi söylemde olmasa da insan hakları savunucusu veya gazeteciler başta olmak üzere ‚potansiyel rehinelerin‘ Türkiye’ye seyahat etmemelerinin istendiği bilgisi paylaşıldı.