Haftalık Alman 'Die Zeit' gazetesine göre internet dünyasını tekellerine alan Google ve Facebook, 'bilgi özürlüðü' adı altında dünyaya büyük bir sansür uyguluyor. Gazete, her iki internet devinin onay verdiði bilgileri servis ettiðini, dünya çapında cereyan eden birçok kritik olayı karşısında ise "üç maymunu" oynadıðını yazdı.
2 bin yıl önce dönemin en büyük bilgi merkezi olan Ýskenderiye kütüphanesine çok az sayıda insan ulaşabiliyordu. 150 bin ciltlik el yazmasının bulunduðu kütüphane küle döndüðünde kimilerine göre dünya da hafızasını yitirdi. Şimdi ise bilgi çok güvenli ellerde ve ona ulaşmak için bilgisayarın başlama düðmesine basmak yeterli.
Peki ulaşması bu kadar olan bilgi ne kadar saðlam? Bilgi, elimizin altına ulaşana kadar hangi vakumlardan geçiyor? Almanya'nın önde gelen gazetelerinden haftalık Die Welt gazetesi işte bu soruların yanıtını bulmak için son sayısında internet dünyasını mercek altına aldı. "Facebook ve Google dünyaya nasıl sansür uyguluyor?" manşetiyle çıkan gazete, bu yeni sansür şeklinin ise kimsenin umurunda olmadıðına dikkat çekti.
'DÜNYANIN YENÝ ŞERÝFLERÝ'
Günümüzde dört Amerikan şirketi Apple, Facebook, Google ve Amazon'un internete hakim olduðunu yazan gazeteye göre bu şirketler "Dünyanın yeni şerifleri". Zira dünyadaki bilgi alış-verişinin yüzde 80'ni bu dört şirket üzerinden yürüyor. Ayrıca sanal dünyadaki zamanın yüzde 40'ı bu 4 şirketin sayfalarında geçiriliyor.
Fakat gazeteye göre bu şerifler 'bilgi özgürlüðü' adı altında kendi istedikleri bilgilere yer veriyor, kullanıcılarının dünyaya bakış açısını deðiştirmeye çalışıyor. Bilgilerin sıkı şekilde filtrelendikten sonra kullanıcılara ulaştıðını yazan Alman gazetesi, özellikle Google'yi baskıcı rejimlerle işbirliði yapmakla suçladı.
1 Milyar'a yakın üye sayısı olan 'sosyal iletişim aðı' Facebook'un ise kullanıcıların onayı olmadan bilgilerine ulaştıðı ve bunun yasalara göre izinsiz girilen bir ev veya mahkeme karı olmadan yapılan 'tele kulak' kadar suç olduðunu yazan gazetenin deðişik ülkelerden verdiði sansür uygulamalarından bazıları şunlar:
ÇÝN: Yasaklı inanç hareketi Falun Gong kelimesinin geçtiði milyonlarca internet sayfası rejimin talebi doðrultusunda Google'de gizleniyor.
TAYLAND: Google'nin sahibi olduðu YouTube, Tayland kralına küfür içerikli videoları siliyor.
TÜRKÝYE: Atatürk'ü eleştiren ve hakaret içerikli yüzlerce videoya bu ülkeden ulaşımı engelleniyor.
BREZÝLYA: Google'nin sahibi olduðu sosyal paylaşım sitesi Orkut, siyasi aktivistlerin kullanıcı hesaplarını kapatıyor.
HÝNDÝSTAN: Google, hükümetin baskısı sonucu muhalif gösterilerde çekilen yüzlerce videoyu sildi.
ALMANYA: Mahkeme kararıyla Google, 898 blog ve formu kapatmak zorunda kaldı.
ÝTALYA: Polis, eski başbakan Berlusvoni'ye eleştirilerin yer aldıðı bir videoyu silmesi için Google'ye baskı yaptı.
ABD: Polisin göstericilere karşı uyguladıðı şiddeti içeren videoların silinmesi için polis birimleri Google'ye büyük baskı uyguluyor.
KANADA: Polis, bir Kanadalı vatandaşın pasaportuna işerken gösteren bir videonun silinmesini istedi. Ancak talep henüz Google tarafından kabul edilmedi.