'F Oturumu'nda Leyla Güven için duyarlılık çağrısı

İHD, 2018 yılında yaşamını yitiren hasta tutsakları açıkladı. 2018 yılında toplam 22 hasta tutsağın yaşamını yitirdiğine dikkat çekilen eylemde, Leyla Güven için duyarlılık çağrısı yapıldı. 

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyelerinin hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirmek istediği 355’inci F oturması polis tarafından engellendi. Bu keyfi engel üzerine İHD İstanbul Şube binasının önünde açıklama yapan insan hakları savunucuları, bu haftaki eylemde, 2018 yılında yaşamını yitiren hasta tutsakları açıkladı. 

Eylemde, İmralı tecridinin kaldırılması için açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven için duyarlılık çağrısı yapıldı. 

İHD Hapishane Komisyonu Üyesi Hatice Onaran, tecridin kaldırılması için açlık grevindeki mahpuslara su, tuz, şeker ve B1 vitaminini vermeme uygulamasının derhal sonlandırılmasını istedi. 

'TECRİT İŞKENCEDİR'

Tecridin işkence olduğunu vurgulayan Onaran, “Hapishanelerde yeni ölümlerin, yeni hasta mahpusların olmaması, tecridin kaldırılması, mahpusların taleplerinin karşılanarak sorunların çözümlenmesi için gerekli adımlar atılmalıdır” dedi. 

Onaran, şunları söyledi: “Yaşamını yitiren mahpusların ölüm nedenlerine baktığımızda genellikle ciddi sağlık sorunlarından kaynaklı olduğu ve ayrıca ileri yaşlarda olanların da kalp ve kronik hastalıklardan birisi olsa bile olumsuz koşulları atlatmada çok daha zorlandıkları veya atlatamadıkları görülmektedir.”

ÖLÜME TERK EDİLEN HASTA TUTSAKLAR

Tutsakların ölüm nedenin genellikle hapishanelerdeki keyfi uygulamalar olduğuna işaret eden Onaran, 2018 yılında hapishanede hayatını kaybeden 22 hasta mahpusun bilgilerini şöyle paylaştı: 

“İbrahim Akbaba, 1948 doğumlu olan mahpus, Edirne F Tipinde tutulmaktaydı. 2015 yılında geçirdiği felç nedeniyle ellerini kullanamayan, ileri derecede kalp, şeker, tansiyon hastasıydı. Açık kalp ameliyatı geçiren ve şeker nedeniyle bir ayağı kesik olan İbrahim Akbaba, Şubat 2017 de tutuklanmış olup davası devam etmekteydi. Yani 70 yaşında çok ciddi sağlık sorunları olan bu mahpus hiçbir bürokratik işleme gerek kalmadan tutuksuz yargılanabilirdi. 6 Aralık 2017'de getirildiği Mardin'e yaklaşık bir yıl sonra 28.12.2018'de tabutla dönebildi. Bitmedi, 24 yıldır içerde olan oğlu Lokman Akbaba'ya babasının cenazesine gitmesine de izin verilmedi.

- Koçer Özdal, 2014 yılında tutuklanan mahpus 70 yaşındaydı. Yaşından, yaşadığı hapishane koşullarından kaynaklı olarak ağır sağlık sorunları olduğunu, tek başına yaşamını idame ettiremediğini ve kendine bakacak durumu olmadığını vurgulayan dilekçelerini Bafra Kaymakamlığı'ndan Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CIMER)'e kadar göndermesine rağmen ne durumu ne de talepleri dikkate alınmadı. Kanser teşhisi konduğu zaman ise hastalık tüm vücuduna yayılmıştı. Hastaneye yatırıldığında durumu çok ağırlaşmış, böbrek, kalp *akciğerler artık fonksiyonlarını kaybetmişti. Yaklaşık on gün yattığı yoğun bakımda bile ne bacağından ne de kolundan kelepçe çıkartılmayan mahpusun ailesi 27 Ağustos sabahı cansız bedenini kucakladığında kolunda kelepçeden kaynaklı derin yara izlerini fark etmiştir.

–CeIaI Şeker, 2015 yılında tedavi İçin gittiği hastanede, daha önce hakkında açılan bir davanın kesinleşmesi nedeniyle tutuklanarak hapishaneye götürülür, 12 yıldır diyaliz hastasıdır; hem de evde her gün 4 defa periton diyalizi, iki günde bir hastanede hemodiyaliz tedavisi görmekte, %96 engelli ve hapishanede kalamaz raporu vardır. Aile ve avukatlarının tüm girişimlerine rağmen serbest bırakılmayan mahpus, 19 Ocak kalp krizi geçirince hastaneye kaldırılır. 3 Şubat tarihinde yaşamını yitiren Celal Şeker aşrı kilo kaybı nedeniyle tanınmayacak hale gelmiştir.

Yaşamını yitiren diğer tutsakların, bulundukları hapishane ve vefat etme sebepleri şöyledir.

-Emre Kambur;Trabzon/Bahçecik E Tipi Hapishanesi, intihar ettiği iddia edilmekte.(20.11.2018)

-Burhan Karatay; Giresun E Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan 67 yaşındaki mahpusun defalarca yaptığı başvuru ret edilir. Kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiği için on gün sonraki mahkemesine katılamaz.(07.11.2018)

-İbrahim Yılmaz; (T)Erzurum E Tipi Hapishanesi . 77 yaşında ve İntihar ettiği iddia edilmekte. (1 1.10.2018)

-Hüseyin Bozyiğit; Batman M Tipi Hapishanesi,intihar ettiği iddia edilmekte, (07.10,2018)

-Sabri Çolak; Van Yüksek Güv.ClK.,ATK'nın hapiste kalamaz raporu vardı, kaIp krizi (24.08.2018)

-Davut Demirkale; Mersin E Tipi Hapishanesi,iİntihar ettiği iddia edilmekte. (14.07.2018)

-Nesrin Gençosman; Ordu Hapishanesinde tutulan ve zatürre hastası olan 30 yaşındaki kadın mahpusa ilaçlarının çok geç verilmesi nedeniyle ağırlaşır, kaldırıldığı hastanede bir hafta sonra yaşamını yitirir. (11 .07 2018) 

-Zeki Güven; Eskişehir Hapishanesi, kalp krizi. (01 07.2018

-İbrahim Halil Özyavuz; Silivri Hapishanesi, intihar ettiği iddia edilmekte. (01.06.2018)

-Uğur Kart, Konya E Tipi Hapishanesi,intihar ettiği iddia edilmekte. (28 04.2018)

-Halime Gülsu, Tarsus Kadın Hapishanesi,SLE(Sistematik upuseritematozus) hastalığı.(27 04.2018)

 -Cemal Gürer, Elazığ Yüksek Güvenlikli C I K, Kanser, (25.04.2018)

-İsmail Arslan, Balıkesir/Bandırma I Nolu T Tipi Hapishanesinde tutulmaktaydı.

-Teoman Gökçe; Ankara/Sincan Hapishanesi, kalp krizi. (02.04.2018)."

Onaran, son olarak yeni ölümlerinin yaşanmaması için hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.