F Oturumu: Hasta tutsak Özkan'ın durumu ağır!

İHD'nin 381’inci F Oturumunda, ağır hasta tutsak, 81 yaşındaki Mehmet Emin Özkan’ın derhal serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, F Oturumu'nun 381'incisini polis ablukasına rağmen şube binası önünde gerçekleştirdi. Hasta tutsaklarının fotoğrafının taşındığı eylemde, bu hafta 81 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın durumuna dikkat çekildi.

'HAPİSHANELERDE YAŞAM HAKKI GASP EDİLİYOR'

Açıklamayı okuyan İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu Üyesi Mehmet Acettin, hapishanelerde tedavileri engellenen hasta tutsakların iki kez cezalandırdığını vurgulayarak sözlerine başladı. Bu engellemenin yaşam hakkını alenen gasp etmek anlamına geldiğinin altını çizen Acettin, doktor takibi altında olması gereken mahpusların ne ilaçlarını düzenli alabildiğini ne de doktora zamanında götürüldüğüne dikkat çekti. Tüm bu uygulamaların hapishane idaresi ve kolluk kuvvetlerinin inisiyatifinde yapılmasının ve herhangi bir denetime tabi tutulmamasının, yaşananların keyfi olduğunu bir kez daha gösterdiğini kaydeden Acettin, “Özellikle sağlık durumu ağır olan mahpusları hâlâ hapishanede tutmak ve tedavi olmalarını engellemekle, hasta mahpusları sakat bırakmak ve ölüme terk etmek amacı mı güdülüyor, diye düşündürmektedir” dedi.

'SUÇ İŞLEMEDİĞİ ORTAYA ÇIKMASINA RAĞMEN...'

Sağlığa erişim hakkı engellenen hasta tutsaklardan birisinin Mehmet Emin Özkan olduğunu aktaran Acettin, 23 yıldır hapishanede tutulan ve atfedilen suçu işlemediği anlaşılmasına rağmen serbest bırakılmayan hasta mahpus Özkan'ın, şu an Diyarbakır D Tipi Hapishanesinde ve 81 yaşında olduğunu belirtti. Özkan’ın Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993 tarihinde Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ı öldürdüğü iddiasıyla müebbet hapis cezasına çaptırıldığını anlatan Acettin, davanın tek tutuklusu olan Özkan’ın dosyası bozulması ve 2015 yılında tekrar yargılanmasıyla olayla ilgisinin olmadığı açığa çıkmasına rağmen halen serbest bırakılmadığına işaret etti.

'HİÇBİR İHTİYACINI KARŞILAYAMIYOR'

Acettin, şunları kaydetti:

"Özkan'ın; kalp, kötü huylu guatr, kemik erimesi, bağırsak ve böbrek tembelliği, yüksek tansiyon ve Alzheimer gibi rahatsızlıklarının yanı sıra beyninde baloncuk, gözlerinde katarakt bulunmaktadır. Ayrıca ileri yaşı nedeniyle hiçbir ihtiyacını kendi karşılayamamaktadır. Öte yandan kötü huylu guatra rağmen yaşı ilerlediği için ameliyat olamayan Özkan, hapishanede kaldığı süre zarfında 5 kez kalp krizi geçirmiş, 4 kez de anjiyo olmuştur. Haftada en az üç gün hastaneye götürülmesi gerekmektedir.

YÜZDE 87 ENGELLİ RAPORU 4 YIL SONRA SIFIRLANDI

İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) ise yapılan 5 başvuruya cevaben Özkan'ın 'Yüzde 87 oranında vücut fonksiyon kaybı' olduğunu belirtmiş, ancak yine de 'Hapishanede kalabilir' raporu vermiştir. Daha önce hapishanede kalamaz raporu veren Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi de 27 Mart 2019 tarihli Sağlık Kurulu raporunda, Özkan'ın engelli durumunu tamamen ortadan kaldırmıştır. Kurul, 4 yıl önce verdiği raporun aksine, Kardiyoloji, KBB, Nefroloj, Nöröloji ve Psikiyatri olmak üzere 5 ayrı doktorun muayenesine rağmen yüzde sıfır engel durumuyla, "Cezaevinde kalabilir” denilmiştir. Bu son rapor doğrultusunda Diyarbakır Başsavcılığı “Hükmün infazına ara verme talebinin reddine" karar vermiştir. BunIara ek olarak bir garabette Diyarbakır'da Mehmet Emin Özkan'a yüzde 87 rapor veren aynı hastanede bu rapor 4 yıl sonra Guatr, kemik erimesi, bağırsak ve böbrek tembelliği, kalp, yüksek tansiyon ve Alzheimer gibi rahatsızlıkları olan Özkan'ın raporu sıfırlandı. Böylece hasta mahpusların sürece yayılarak öldürülme politikasına raporu sıfırlayan doktorlarda katılmış oldu.”

Acettin, son olarak Mehmet Emin Özkan ve tüm hasta mahpusların tedavi hakkına erişimi için serbest bırakılmasını talep etti.