ANALİZ

Ezaz patlamasının arka planı

Ezaz'daki patlamadan üç gün sonra Kilis Valiliğine bir süre önce atanan Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Mülkiye Başmüfettişi İsmail Çataklı, Suriye topraklarında göründü. Çataklı önce Ezaz'daydı; patlamanın olduğu yeri kontrol etti.

Ezaz'da önceki gün dört merkezi hedef alan 60’ın üzerinde kişinin öldüğü, yüzün üzerinde kişinin yaralandığı bir patlama gerçekleşti. Patlamanın zamanlaması ve ardından atılan adımlar patlamanın arka planında güç hesapların olduğunu gösteriyor. Patlamadan üç gün sonra Kilis valisinin Cerablus, Rai ve köylerini dolaşması, Türkiyeli bomba uzmanlarının Ezaz'a gitmesi ve askeri güçlerin Ezaz'dan çıkarılması bu saldırının arka planına ilişkin kuvvetli ipuçlarını veriyor. 

KİLİS VALİSİ CERABLUS VE RAİ'DE...

Ezaz'daki patlamadan üç gün sonra Kilis Valiliğine bir süre önce atanan Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Mülkiye Başmüfettişi İsmail Çataklı, Suriye topraklarında göründü. Çataklı önce Ezaz'daydı; patlamanın olduğu yeri kontrol etti. Ardından hastanelere giderek patlamada yaralananları ziyaret etti. Çataklı Ezaz'dan Cerablus'a kadarki alanı dolaştı. Gittiği yerlerde bulunan ordu güçleri ile bir kısmı dışarıdan getirilen halkla toplantılar yaptı. Toplantılarda Çataklı daha çok Osmanlılar'ın alandaki hakimiyeti üzerine konuşmalar yaptı. Çataklı’nın konuşmaları ve yaptığı vurgular yöre halkı tarafından önümüzdeki dönemde bu alanları Türkiye’ye bağlama adımları atmak için hazırlıklar olarak değerlendiriliyor. Yöre halkı ikinci bir Hatay örneği ile karşı karşıya olduklarına dikkati çekerek, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin "bu konuda referandum yapalım" şeklinde açıklama yapmasına şaşırmayacaklarını söylüyor.

Türk bomba uzmanları Azez’de…

Kilis Valisi İsmail Çataklı’nın Ezaz'da olduğu saatlerde bomba uzman ekipleri denilen bir ekip de helikopter ile Ezaz'a geçti. Patlama yerinden örnekler alan ekip aynı helikopter ile geri döndü. 

ASKERİ GÜÇLER EZAZ'DAN ÇIKARILIYOR

Kilis Valisi ve Türkiye’nin sözde bomba uzmanları Suriye topraklarının resmi yetkilileri gibi Suriye topraklarında göründüğü sırada Ezaz'a ilişkin sözde gruplar tarafından alınan bir karar açıklandı. Kararı alan Türkiye’ye bağlı Ehrar Şam, Sultan Murad, Feylak El Şam ve diğer gruplardır. Alınan karar ise Ezaz'dan askeri güçlerin çıkarılması kararıdır. Ezaz'ın korunması ise oluşturulacak 2500 kişilik sözde polis gücü ile sağlanacak. 

Burada sözü edilen 2500 kişilik sözde polis gücü Türkiye’nin ilan ile aradığı ve daha önce özel sınır güvenliği adı verilen güçtür. Yeni oluşturulacak polis gücü sadece Türkmenlerden oluşacak. Türkiye’nin bir Türkmen eliyle ve sesli bir şekilde Ezaz ve bölge genelinde bulunan Türkmen köylerine sesli bir mesaj göndererek bu güce katılması isteniyor. İlanda bu güç içinde yer almak için başvuru yapılması isteniyor. Başvurular bittikten sonra isimler Ankara'ya gönderilecek deniliyor. Ayrıca bu güçte yer alacak kişilerin maaşlarının da belirlendiği belirtiliyor. İlanda başvurular tamamlanıp adaylar alındıktan sonra bir hafta, en fazla 15 günlük eğitimden sonra bu güç görevine başlayacak deniliyor. İlanda, 18 yaşından 80 yaşına kadar olan kişilerin başvuruda bulunabilecekleri söyleniyor. Türkiye bu güç ile aslında Ezaz'ı da tamamen ele geçirmeye çalışıyor. Bu karar, Türkiye'nin Halep’te grupların tasfiyesini onaylamasından sonra, Kuzey Suriye topraklarında kendisini kalıcılaştırmak için yaptığı planları hayata geçirmeye çalışması anlamına da geliyor.

GEZİ, PATLAMANIN ARKA PLANINI İŞARET EDİYOR

Ezaz'daki patlamadan üç gün sonra Kilis Valisinin Ezaz ve bölge gezisi ile sözde grupların aldığı karar Türkiye’nin bölgeye ilişkin tutumunun arka planında ne olduğunu gösteriyor. Bu saldırıyı DAİŞ yapmış olabilir. Ancak Türkiye’nin patlamadan hemen sonra bölgeye dönük sömürgeci planını hayata geçirmeye çalışması saldırının DAİŞ tarafından yapıldığına kuşku uyandırıyor.  Saldırıdan sonra ortaya çıkan arka plan AKP hükümetinin Türkiye’de sözde DAİŞ tarafından yapılan birçok patlama ve saldırıyı akla getiriyor. Zira Amed, Suruç, Ankara, Antep saldırılarının hepsi AKP’ye karşı olanlar içinde gerçekleşti. Gerçekleştirilen bu saldırılardan sonra AKP ve RTE planlarını uygulamaya koydu. Ezaz'daki saldırıyla Türkiye’de özellikle Kürtler ve devrimci, demokrat, yurtsever kesimlere yönelik gerçekleştirilen saldırılar arasında ciddi benzerlikler var. Kilis Valisinin gezisi ile uygulamaya konulan bu plan önümüzdeki günlerde daha farklı biçimlerde uygulanmaya başlayacak gibi görünüyor. O yüzden önümüzdeki günlerde Ezaz saldırılarının arka planında daha başka nelerin olduğu biraz daha netleşecek…