Esquivel’den Öcalan’a: Tanışacağımız günü bekliyorum

Nobel Barış Ödülü sahibi, insan hakları aktivisti, yazar ve ressam Adolfo Pérez Esquivel, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a doğum günü vesilesiyle bir mektup gönderdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan vesilesiyle Öcalan’a bir mektup gönderen Arjantinli ressam, insan hakları aktivisti ve Nobel Barış Ödülü Sahibi Adolfo Pérez Esquivel, “Ortaya çıkardığınız şey, sendeki ve liderliğindeki sevginin ve güvenin, taleplerini ve haklarını savunmak için seferber olmuş halkların gücünün gerçek bir tezahürüdür” dedi.

Esquivel’in mektubu şöyle:

“Sevgili yoldaş, kardeş;

Öncelikle sıcak selamlarımı ve en iyi dileklerimi ileteyim. İnsan her zaman 70 yaşına girmiyor! Seninle şahsen tanışma ayrıcalığına henüz sahip değilim, fakat bu anı seninle paylaşmak isterdim.

Giderek sarsılan ve değişime ihtiyaç duyan bu dünyanın orta yerinde, yaşamın sevinçlerini ve umutlarını birlikte kutlayacağımız o şanslı anı...

Yolculuklarımızı güçlendirmeyi sürdürmek için halklarımızla birlikte deneyimleyebildiğimiz, başarabildiğimiz, öğrenebildiğimiz her şeyi ve taslağını çizdiğin Barış İçin Yol Haritası’ndaki fikirlerini paylaşacağımız o güzel anı…

Her şeye rağmen yakında tanışabilmeyi umuyorum. İnanıyorum ki, Kürt halkının senin gibi liderlerinin, pek çok kadınının, erkeğinin ve eylemcilerinin tüm halkların yaşamı ve hakları için süren çabaları, halkların onuru ve kendi kaderini tayin hakkı için yürüttüğünüz çabalar görmezden gelinmeyecektir.

Ortaya çıkardığınız şey, sendeki ve liderliğindeki sevginin ve güvenin, taleplerini ve haklarını savunmak için seferber olmuş halkların gücünün gerçek bir tezahürüdür.

Bu ruhla da bu özel gün vesilesiyle bir kez daha Türkiye Cumhurbaşkanı ve diğer yetkililerden tecride şimdi son vermelerini istiyorum. Hiçbir tutuklunun, hiçbir insanın böyle bir muameleye maruz kalmasına gerekçe bulunamaz.

Bugün aynı zamanda, 4 Nisan 1977’de Arjantin diktatörlüğü tarafından tutuklandığım günün yıldönümüdür. Keyfi olarak tutuklanmanın, işkenceye ve hapse maruz kalmanın, illegal ve savunmasız koşullarda ölüme dokunmanın ne demek olduğunu bilirim.

Ancak, gösterilen güçlü dayanışmanın sonucunda hayatta kalmanın ne olduğunu da bilirim. Leyla Güven ve pek çok yurttaşınızın, kadının, erkeğin, senin gibi tutsakların yaşam bağlılığı sayesinde, dünya şimdi Türkiye hükümetinin bir karşılık vermesi gerektiği, acil bir değişime ihtiyaç duyduğu konusunda daha dikkatli.

Her gün, sana uygulanan tecridin son bulmasını talep eden yeni sesler yükseliyor. Dayanışma mesajı acil ve basit: ‘Türk hükümeti, mevcut Avrupa ve uluslararası insani normlarla uyumlu olan kendi kanun ve yükümlülüklerine uy. Ne fazlası ne azı.’

Bu isteklerin daha fazla gecikmeden yerine getirileceğine, aynı zamanda dünyanın halkları ile birlikte halkınızın arzuladığı barış ve onur yolunda, özgürlük yolunda ilerleyebileceğinize inanıyorum.

Buluşuncaya kadar, barış ve esenliğin kardeşçe kucaklaşmasını gönderiyorum.

Adolfo Pérez Esquivel / Nobel Barış Ödülü Sahibi

4 Nisan 2019 Buenos Aires, Argentina”