Eski Belediye Eş Başkanı Mukaddes Kubilay tahliye edildi

Agirî eski Belediye Eşbaşkanı Mukaddes Kubilay, rehin tutulduğu Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Agirî eski Belediye Eşbaşkanı Mukaddes Kubilay, 2016 yılından bu yana tutsak olduğu Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tahliye edildi. 

Mukaddes Kubilay’ı ailesinin yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Agirî Milletvekili Sırrı Sakık, DEM Parti Ankara İl Örgütü ve kadınlar karşıladı.

Mukaddes Kubilay, “5'i 30 yıldır tutuklu bulunan 9 arkadaşın çıkması gerekiyor ama maalesef her altı ayda bir tahliyeleri erteleniyor. Umuyorum ki bu haksızlık bir an önce giderilir ve arkadaşlarımız özgürlüklerine kavuşur” dedi.

MUKADDES KUBİLAY KİMDİR? 

1990 yılında aktif siyasete giren Mukaddes Kubilay,  1999’da Halkın Demokrasi Partisi’nden (HADEP) Agirî’nin Bazîd Belediyesi Başkanı seçildi. Mukaddes Kubilay, 2004 yılında  belediye seçimlerinde yüksek bir oy oranıyla yeniden başkan seçildi. Görevini 2009’a kadar sürdüren Mukaddes Kubilay, 1 Haziran 2014 seçimlerinde Agirî Belediye Başkanlığı’nı Sırrı Sakık ile birlikte yürüttü. 

22 Aralık 2016’da kızının evine düzenlenen baskında gözaltına alınan Mukaddes Kubilay 26 Aralık 2016’da ise tutuklandı ve 1 Mart 2017’de eşbaşkanı olduğu belediye gasp edilerek kayyum atandı. 

Mukaddes Kubilay, 16 Şubat 2018’de yapılan karar duruşmasında “Örgüte üye olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla 8 yıl 6 ay 15 gün hapse mahkum edildi. Bu ceza daha sonra Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi ve Yargıtay tarafından onandı. Mukaddes Kubilay’ın tahliyesi, İdare ve Gözlem Kurulu tarafından birçok kez engellendi.